Metro
Metro Nieuws 29 sep 2018 / 12:45 uur

Eerste pietendemonstraties aangekondigd

Met de komst van de eerste pepernoten in de supermarkten, zijn de eerste geluiden van de zwartepietendiscussie ook bijna onvermijdelijk. Zowel voor- als tegenstanders hebben demonstraties aangekondigd tijdens de intocht van Sinterklaas.

Welkom heten

De Sint moet 17 november aankomen in de gemeente Zaanstad. De Nederlands Volks-Unie (NVU) laat in een video van het ‘NVU Journaal’ weten dat zij met een „mooie delegatie" langs de route willen staan om tijdens de intocht „Sinterklaas en zijn zwarte pieten welkom te heten". Ze gaan daarvoor een legale manifestatie aanvragen.

Ook inwoners van Zaandam laten op Facebook weten een aanvraag te willen doen voor protest. De groep laat weten een tegengeluid te willen laten horen en vóór zwarte piet te zijn.

Ook activist Jennifer van Leijen heeft van zich laten horen, schrijft de Telegraaf. Ze heeft burgemeester Jan Hamming in een brief gevraagd af te zien van de landelijke intocht in zijn gemeente. „Wij zullen dan ook, samen met andere anti-racisme activisten, bij de intocht in Zaandam en op andere plekken waar de racistische karikatuur zijn nare kop opsteekt, actie blijven ondernemen”, luidt de tekst van de brief.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Eerste pietendemonstraties aangekondigd
Sluiten