Metro
Metro Nieuws 29 sep 2018 / 15:25 uur

Rode Kruis opent giro voor Sulawesi na tsunami

Het Rode Kruis heeft giro 6868 geopend voor de slachtoffers van de aardbeving en tsunami op het Indonische eiland Sulawesi. Honderden inwoners kwamen daarbij om het leven.

Slecht bereikbaar

Het eiland is momenteel slecht bereikbaar: door de bevingen en de tsunami zijn bijna alle communicatiemogelijkheden verwoest. Alleen uit provinciehoofdstad Palu komen nog schaarse updates, wat er van de rest van de steden langs de kust is geworden is nog onduidelijk. Er wordt gevreesd dat er nog veel meer dan de huidige 384 doden zijn gevallen. Alleen al in Palu zijn er al 540 gewonden.

Door de schaarse communicatie is de precieze omvang van de ramp nog onduidelijk. Volgens het Rode Kruis wonen er in het getroffen gebied meer dan 300.000 mensen. Er zijn medische teams actief en hulpgoederen zijn onderweg. „De eerste prioriteit zijn de zoek- en reddingsoperaties, maar ook noodhulpgoederen zijn onderweg. Het gaat om dekzeilen, jerrycans, kleding en slaapmatten. Schoon drinkwater heeft grote prioriteit om te voorkomen dat na deze ramp een nieuwe ramp volgt door de uitbraak van ziektes’’, aldus de hulporganisatie.

Waarschuwing

Vrijdag werd Sulawesi getroffen door twee zware aardbevingen, die gevolgd werden door een tsunami. De eerste beving had een kracht van 6.1 op de schaal van Richter, de tweede had een kracht van 7.5. Kort voordat de golf van twee meter hoog het eiland bereikte, werd de tsunamiwaarschuwing ingetrokken, omdat de golf leek te zijn verdwenen. Hierdoor waren bewoners minder op hun hoede.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Rode Kruis opent giro voor Sulawesi na tsunami
Sluiten