Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 17 sep 2018 / 13:51 uur

‘Reserve’ minister moet land besturen in noodgeval

Premier Rutte heeft een voorstel ingediend bij de Tweede Kamer waarin hij voorlegt voortaan een minister niet naar een kroning, of bijvoorbeeld Prinsjesdag te laten gaan. Deze bewuste minister is dan degene die het land moet besturen als er plotseling een extreme noodsituatie ontstaat.

Buitengewone omstandigheden

De ministerraad zal vooraf een lid van de raad aanwijzen dat de bijeenkomst of gebeurtenis niet zal bijwonen, aldus premier Mark Rutte in zijn voorstel aan de Tweede Kamer. Ook het parlement zou een soortgelijke „praktische voorzorgsmaatregel” kunnen overwegen.

Er is in onder meer de Grondwet veel geregeld over opvolgers en dergelijke in buitengewone omstandigheden. Het is echter de taak van het kabinet de toepassing van die noodregelingen waar mogelijk te voorkomen, en er voor te zorgen dat het land zo democratisch mogelijk verder wordt bestuurd.

Wenselijk

Het kan dan ook wenselijk zijn dat niet de voltallige regering aanwezig is bij een bepaalde bijeenkomst of gebeurtenis waarbij eveneens de Raad van State en het parlement (bijna) geheel aanwezig zijn, aldus Rutte.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Reserve’ minister moet land besturen in noodgeval
Sluiten