Julia Onclin
Julia Onclin Nieuws 17 sep 2018

‘Racistische’ make-up wint publieksprijs

De van racisme beschuldigde visagiste, Annemieke Tip, had de handdoek al bijna in de ring gegooid. Haar inzending voor de Make-Up Awards werd haar niet in dank afgenomen en de bedreigingen stroomden binnen. Toch besloot Tip om de bedreigers niet hun zin te geven. En hard werken loont, want zondagavond won ze de publieksprijs van de Make-Up Awards.

Positiviteit

Waar Tip de afgelopen tijd het mikpunt van bedreigingen was, wil ze zich daar niet meer op focussen. ,,Ik heb gezien hoeveel mensen achter mij staan. Hoeveel positiviteit er ondanks alles toch in Nederland is. Ik hoop gewoon dat we daar mee verder kunnen gaan. En dat kunnen vasthouden”, zei Tip na haar winst tegen NH Nieuws.

Racistisch

Haar deelname aan de Make-Up Awards zorgde voor veel ophef. De make-up van Tip wordt door velen als racistisch bestempeld ook al was dit niet haar intentie. ,,Ik wilde iets moois maken en het accent leggen op de ogen (van het model). Daarom besloot ik om met schaduw te werken en schaduw breng je vaak aan met bruin”, vertelde ze eerder. Toen de foto van haar inzending op Facebook geplaatst werd, begon de stroom aan haatreacties.

‘Racistische’ make-up wint publieksprijs
Inzending Annemieke Tip. ©Annemieke Tip.

Bedreigd

Tip werd thuis gebeld door wildvreemde mensen die haar kinderen bedreigden. Zo vertelde ze ‘dat de mensen die haar belden precies wisten dat haar kinderen die dag alleen naar huis fietsten’.

Blackfacing

Volgens boze Facebook-gebruikers maakt Tip zich schuldig aan blackfacing. Dit is een term die in Amerika gebruikt werd. Hiermee werd gerefereerd aan de theaterwereld waarin blanke mensen hun gezichten zwart schminkten als racistische karikatuur. Naast het bruin geschminkte gezicht van het model zouden ook de touwen om de nek van het model verwijzen naar het slavernijverleden.

Trots

De Make-Up Award waarvoor Tip in eerste instantie genomineerd was, won ze niet. Wel won ze vol overtuiging de publieksprijs met maar liefst 7.700 stemmen. De hele situatie was erg heftig voor Tip en ze heeft even tijd nodig om bij te komen. ,,Ik hoop gewoon dan we er met z’n allen iets van leren. Ik ben er erg trots op en wil alle mensen bedanken voor hun steun."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
‘Racistische’ make-up wint publieksprijs
Sluiten