Lisa Vermeij
Lisa Vermeij Nieuws 17 sep 2018

Zaanse scholenkoepel overweegt 4-daagse schoolweek

Basisscholen in de gemeente Zaanstad overwegen een vierdaagse schoolweek in te voeren als gevolg van het schrijnende tekort aan onderwijzers. Dat heeft Rien Spies van de Zaanse scholenkoepel Agora bevestigd, naar aanleiding van berichtgeving van NH Nieuws.

,,Op plekken waar het niet anders kan gaan we dit mogelijk op korte termijn doen. Alle mensen die op dit moment voor de klas kunnen staan, staan voor de klas. Dus op het moment dat er iemand uitvalt hebben we daar geen oplossing voor. We krijgen de eindjes niet meer aan elkaar geknoopt”, zegt Spies.

Ruim vijftig scholen

Agora neemt de maatregel samen met Zaan Primair, een ander grote overkoepelende organisatie. Samen beheren ze meer dan vijftig Zaanse scholen, ofwel 95 procent van het totaal.

Rien Spies laat weten dat het nog onduidelijk is wanneer het plan in werking zal worden gezet. Waarschijnlijk is dit binnen nu en vier weken. De 55 basisscholen zullen niet allemaal tegelijk in een keer een vierdaagse schoolweek introduceren.  ,,We doen dit steeds in blokken van acht weken. En het rooster geldt telkens voor een aantal groepen, dus niet voor de hele school.”

Niet langere dagen

De lesdagen zullen niet langer worden, want daarmee wordt de werkdruk van de leraren alleen maar hoger. ,,We begrijpen dat dit consequenties heeft voor de ouders en kinderen, maar dit is een noodoplossing. We zullen proberen extra naschoolse opvang te regelen, maar ook daar is een tekort.”

Volgens de directeur is het huidige lerarentekort nog maar 1/5 van het echte probleem en gaat het alleen maar groter worden. ,,We overtreden de wet, maar we kunnen niet anders. We zullen de onderwijsinspectie inlichten en duidelijk aangeven wat we gaan doen.”

Foto: ANP

Basisonderwijs in Nederland

Basisscholen in Nederland bepalen in principe zelf de indeling van de schooldag. Scholen mogen de tijden waarop een leerling op school moet zijn (schooltijden) zelf bepalen. De school moet zich wel houden aan de wettelijk verplichte onderwijstijd. Dit is het aantal uren dat leerlingen onderwijs krijgen in 8 schooljaren. Leerlingen van basisscholen moeten minimaal 7.520 uur les krijgen over 8 schooljaren. De school bepaalt hoe het lesrooster en de pauzetijden eruit zien. Wel is een 5-daagse schoolweek verplicht (met uitzondering van groep 1 en groep 2).

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Zaanse scholenkoepel overweegt 4-daagse schoolweek
Sluiten