Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 29 sep 2018
Leestijd: 1 minuut

Politie: ‘We beoordeelden verhaal Jos B. niet juist’

In het vroege stadium van het onderzoek naar de dood van Nicky Verstappen, zijn fouten gemaakt. Dat vertelt de toenmalige leider van het politieteam Math Schaepkens aan het AD. Vooral een nachtelijke fietstocht die verdachte Jos B. langs de plaats delict maakte, is verkeerd beoordeeld.

Ondanks de vreemde verklaring van B. over de fietstocht – hij zou de scoutingpost rondbrengen – ging er geen alarmbel af. Schaepkens: ,,We zijn er niet op aangeslagen. Onze mannen van de leesploeg bekeken alles wat relevant kon zijn, maar dringt dat allemaal door tot je hersenstam? Dat is bij B. waarschijnlijk niet gebeurd. Achteraf zeg je: dat is een zwetsverhaal, fietsen op die plek, op dat tijdstip. Dat hebben we niet juist beoordeeld”, aldus de 69-jarige Schaepkens.

Altijd in dossier

Het team richtte zich op anderen, zoals de leiders van het kamp, en niet op B. ,,Figuren als B. noemden wij ‘de grote boze wolf’, de onbekende die kinderen weghaalt. Dat scenario lag voor ons minder voor de hand.” Dat Jos B. langs de plaats delict is gefietst, sloeg nu in als een bom bij de onderzoeksleider. De man stond vanaf dag één in het dossier, maar kreeg niet de aandacht die hij had moeten krijgen.

Na al die jaren kan Schaepkens de foute beoordeling wel accepteren. Op dat moment heeft het team er alles aan gedaan om de moord op te lossen, dat dat niet lukt is zeer frustrerend. Door kritisch naar zichzelf te kijken, heeft de leider het nu een plek gegeven.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.