Metro
Metro Nieuws 14 sep 2018 / 09:49 uur

Orkaan Florence? Tyfoon Mangkhut verwoest Filipijnen

Vrijdagochtend komt de orkaan Florence aan land in de Amerikaanse kuststaten North- en South Carolina. Veel straten zijn al overstroomd en 300.000 huizen hebben geen elektriciteit meer. Op internet is veel aandacht voor de orkaan die door verschillende Amerikaanse stormchasers en weerfanaten ter plaatse op de voet wordt gevolgd. Ondertussen waait ten Oosten van ons een nog veel heftigere wind: Super-tyfoon Mangkhut.

Mangkhut komt ook ongeveer vrijdagochtend (onze tijd) aan land, maar dan in de Filipijnen. En volgens Weeronline is deze tyfoon veel heftiger dan Florence. De storm voor de kust van Amerika is inmiddels ‘nog maar’ een orkaan van categorie 1. Dat betekent niet dat hij minder gevaarlijk is. De langzaambewegende storm zou hierdoor boven de oceaan juist meer water opzuigen, dat boven land weer wordt uitgestort. De schade zal enorm zijn en mensen die zich nog in het gebied begeven wordt ook dringend verzocht weg te gaan. ,,Als je nog niet weg bent, doe dat dan nu, het is je laatste kans”, waarschuwde Roy Cooper, de gouverneur van North Carolina.

Florence zal in het kustgebied van North Carolina de zwaarste windstoten laten zien: ongeveer 200 kilometer per uur. Helaas is de wind niet het grootste probleem, het water zal de boosdoener zijn. Het zeewaterniveau komt door Florence namelijk vier meter hoger te liggen dan normaal en daar komen nog golven van vijf tot tien meter hoogte bovenop. Hierdoor zijn grootschalige overstromingen onvermijdelijk.

Extreme windstoten

Terwijl de Amerikanen te maken krijgen met een enorme hoeveelheid water, vrezen inwoners van de Filipijnen voor tyfoon Mangkhut. Daar worden vrijdagochtend extreme windstoten tot 330 kilometer per uur gemeten, daarmee is deze tyfoon een stuk krachtiger dan Florence. Als de orkaan aan land komt in Luzon – het grootste eiland van de Filipijnen – zal de wind afgezwakt zijn naar 270 kilometer per uur. Door die snelheden zal niets op de eilanden gespaard blijven.

In 2013 kostte Tyfoon Haiyan, in de Filipijnen bekend als tyfoon Yolanda, aan duizenden mensen het leven. De sterkste wind die toen werd gemeten was 315 kilometer per uur. Vijf jaar later zou de overheid wel beter voorbereid zijn en zouden er dus minder slachtoffers moeten vallen. Veel inwoners zijn geëvacueerd en hulpdiensten staan paraat.

Naast deze verwoestende wind krijgt het Noorden van de Filipijnen ook te maken met ontzettend veel water. In minder dan een dag tijd valt volgens Weeronline op grote schaal 300 tot 500 mm regen. In de bergen kan de neerslag zelfs oplopen naar ruim 500 mm en is grote kans op modderstromen. Dat is minder neerslag dan Florence met zich meebrengt: daar zal zo’n 600 tot 800 mm vallen en regionaal is kans op ruim 1000 mm. Ter vergelijking: in Nederland valt in een jaar gemiddeld 790 mm water uit de lucht.

In de Verenigde Staten hebben al meer dan 1600 mensen de nacht doorgebracht in noodopvang. De verwachting is dat er in totaal 100.000 mensen opgevangen moeten worden. Het Rode Kruis werkt samen met de autoriteiten om de evacuatiecentra te ondersteunen. Zij hebben al meer dan 1500 hulpverleners ingezet en zijn bezig extra vrijwilligers op de been te krijgen om te helpen nadat de orkaan over het land is getrokken. In de Filipijnen maakt Het Rode Kruis zich druk om 10 miljoen mensen. De verwachting is dat tyfoon Mangkhut met categorie 5 aan land komt op de Filipijnen en met zeer hoge windsnelheden en stortregens enorme schade op de eilanden zal veroorzaken.

,,We zijn bang voor de 10 miljoen mensen op de Filipijnen, die door deze destructieve storm geraakt kunnen worden. En zij hebben ook al de ontberingen van de laatste moessonregens in juli en augustus moeten doorstaan”, aldus Richard Gordon, voorzitter van het Filipijnse Rode Kruis. ,,We bereiden ons voor op het geven van noodhulp en uitdelen van hulpgoederen. Onze medewerkers en vrijwilligers staan klaar om te helpen.” Op de Filipijnen wonen in totaal meer dan 103 miljoen mensen.

Alhoewel in Amerika vrij duidelijk is waar orkaan Florence aan land zal komen, is nog niet helemaal duidelijk waar Mangkhut precies zijn intrede zal maken. Een speciaal team, Datateam 510, helpt op initiatief van het Nederlandse Rode Kruis om te voorspellen welke gebieden de meeste schade zullen oplopen door de tyfoon. Zo kunnen hulptroepen bepalen waar vrijwiligers naartoe moeten en kunnen nog snel enkele voorzorgsmaatregelen genomen worden.

Cycloon, tyfoon, orkaan

De termen tyfoon, cycloon en orkaan worden door elkaar gebruikt. Laat je hier niet door verwarren, want het is allemaal hetzelfde. De benaming geeft alleen aan waar het extreme weersverschijnsel zich voordoet. Boven de Atlantische Oceaan en de noordelijke Grote Oceaan noemen we de stormen orkanen, boven de Stille Oceaan heten dezelfde stormen tyfoon. In het zuidoostelijke deel van de Indische Oceaan en het zuidwestelijke deel van de Grote Oceaan spreken we van cyclonen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Orkaan Florence? Tyfoon Mangkhut verwoest Filipijnen
Sluiten