Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 14 sep 2018
Leestijd: 2 minuten

‘Heftigste politie-staking ooit’ gaat niet door

Eindelijk is het zo ver: na maanden staken is er een onderhandelingsresultaat bereikt tussen de verenigde politiebonden en de overheid over een nieuwe politie-cao. Daardoor zullen de aangekondigde acties niet doorgaan, melden bronnen aan de NOS.

De politie zou vanaf vrijdag 14 september 18.00 uur tot zondag 16 september één minuut voor middernacht alleen maar uitrukken bij echt grote nood. Het andere werk zouden de mannen en vrouwen in het blauw laten liggen. De bonden spraken van ,,de heftigste actie ooit" die duizenden mensen zou raken. 112 zou wel gewoon bereikbaar blijven, want echte nood wordt natuurlijk niet genegeerd.

Nieuwe cao

Deze actie gaat nu dus niet meer door, want alle partijen zouden na lang overleg tevreden zijn. Volgens een woordvoerder wordt het resultaat van de onderhandelingen de komende tijd voorgelegd aan de vakbondsleden in het land. Als zij instemmen met het resultaat, dan is er een nieuwe cao.

Vrijdagochtend meldde politievakbond ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp dat er nog twee punten waren die moesten worden opgelost in het cao-conflict. Het ging om de mogelijkheid voor oudere collega’s om eerder uit te treden en de verbetering van de capaciteit bij de opsporing.

Onacceptabele risico’s

De afgelopen dagen is er intensief overleg geweest tussen de partijen. De politie dreigde in het cao-conflict met de eerdergenoemde grote actie, waarbij alleen bij echte nood nog zou worden uitgerukt. Het ministerie vond dit protest ,,onacceptabele risico’s voor de openbare orde en veiligheid" opleveren en probeerde het via de rechter te verbieden. Dat geding zou vrijdagmiddag dienen. Ook dat gaat dus niet meer door.

Wat krijgt de politie?

De grote vraag is natuurlijk: krijgt de politie waar ze voor staakten? De agenten willen vooral een verlaging van de werkdruk en meer loon. Nu is afgesproken dat de politie er de komende drie jaar ruim 8 procent salaris bij krijgt en daarbij twee keer een uitkering van 400 euro in 2018 en 2019.

Ook wordt de werkdruk van agenten aangepakt door meer mensen aan te nemen. Het herstelplan dat de politiebonden hebben opgesteld, is daarbij het uitgangspunt, melden de bonden. Politiemensen krijgen ook meer zeggenschap over hun rooster.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.