Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 13 sep 2018

Oppositie pissig over uitlekken cijfers Prinsjesdag

Er zijn cijfers van Prinsjesdag uitgelekt. Met goed nieuws, want de koopkracht stijgt gemiddeld met 1,5 procent en daar profiteren de meeste Nederlanders van.

Maar oppositiepartijen in de Tweede Kamer zijn woedend dat de cijfers van Prinsjesdag alwéér zijn uitgelekt, ditmaal zelfs voor de Tweede Kamer ze heeft ontvangen. „De moraal op de ministeries is zoek”, klaagde SP-Kamerlid Ronald van Raak. Mensen die lekken zouden achter de tralies moeten.

Wie heeft gelekt?

Ook andere partijen plaatsen vraagtekens bij de hele gang van zaken. De PvdA benadrukt dat ook politici of anderen gelekt kunnen hebben.

De SP bespeurt ‘boze opzet’. Van Raak verdenkt de ministeries ervan de stukken „doelbewust” te lekken. Donderdag werd namelijk bekend dat de koopkracht afgelopen jaar juist achter bleek te zijn gebleven.

Kamerleden krijgen vrijdag de cijfers alleen als ze tekenen voor geheimhouding. Het kabinet zou de cijfers nu onmiddellijk naar de Kamer moeten sturen en niet, zoals gepland, tot vrijdag moeten wachten, vindt de SP. Maar de partij kreeg bij een ingelaste stemming voor dat pleidooi geen meerderheid: 46 voor, 73 tegen het voorstel.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Oppositie pissig over uitlekken cijfers Prinsjesdag
Sluiten