Elselotte Smink
Elselotte Smink Nieuws 6 sep 2018 / 14:24 uur

Op de bres voor Lili en Howick: ‘Net zo Nederlands’

Vriendjes, klasgenoten en ‘enkele honderden mensen’, waaronder politici, kwamen donderdag in Den Haag samen om te demonstreren tegen de Armeense kinderen Lili en Howick.

Voor zaterdag staat hun uitzetting gepland, terwijl er onder meer nog geen school is gevonden voor de kinderen.

‘Houd het tegen!’

De aanwezigen riepen de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid, Mark Habers, vlakbij de Tweede Kamer op om de uitzetting tegen te houden. Actiegroep Defence for Children had de demonstratie georganiseerd.

De uitzetting zorgt voor hoog oplopende emoties. De kinderen zijn al sinds 2008 in Nederland – daar horen ze, volgens onder andere Howicks vriendje Harald. Die riep Harbers donderdag op mild te zijn: Howick was „even Nederlands” als hijzelf.

Lili en Howick. Foto: ANP

Brief aan koning en koningin

De twaalfjarige Lili en dertienjarige Howick hadden al eerder in een brief Harbers, premier Rutte en koning Willem-Alexander en koningin Máxima gesmeekt hen alsjeblieft niet naar een weeshuis in Armenië te sturen.

Die kans is namelijk aanzienlijk: Armenië mag dan veilig zijn, de kinderen kennen het land niet, spreken de taal niet en het wordt betwijfeld of de moeder voor hen kan zorgen. Volgens het AD is er ook nog geen school gevonden voor de tieners.

Organisatie uitzetting

Of het ontbreken van een geschikte school nog kan betekenen dat de uitzetting niet doorgaat, wil het ministerie niet zeggen. Volgens voogdij-instelling Nidos wordt er nog druk gezocht naar een school voor de kinderen en is het nog niet duidelijk of het wel of niet gaat lukken. „We zijn er druk mee bezig om alles in Armenië te organiseren. We zijn met diverse scholen in gesprek. We moeten vrijdag kijken wat de uitkomst is en of er school voor de kinderen gevonden kan worden”, aldus een woordvoerster.

Waarom Mauro wel, en zij niet? Foto: ANP

Creatieve oplossing?

Of er nog hoop is voor de kinderen? Ashley Terlouw, hoogleraar rechtssociologie en migratierecht aan de Radboud Universiteit, noemt Mauro als voorbeeld van een zaak waarbij het wel goed is afgelopen. „Ze worden waarschijnlijk op enig moment het land uitgezet en hopelijk herenigd met hun moeder, maar het zou mooi zijn als er toch nog iemand met een creatieve oplossing komt.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Op de bres voor Lili en Howick: ‘Net zo Nederlands’
Sluiten