Metro
Metro Nieuws 18 sep 2018 / 15:30 uur

Nederland krijgt luierrecyclingfabriek

We scheiden groenafval, restafval en plastic. Maar geen luiers, terwijl ook die voor een erg grote afvalberg zorgen. Kinderen en ouderen produceren jaarlijks namelijk zo’n één miljard luiers en dat zal in de toekomst alleen maar meer worden. Een afvalverwerker bij Nijmegen bedacht een oplossing: vandaag is daar de bouw van een heuse luierrecylingfabriek gestart.

De allereerste

Al eerder werd een soortgelijk project gestart in Arnhem, maar dat mislukte. Met de lessen die daaruit zijn getrokken wordt het nu opnieuw geprobeerd. Het is de allereerste luierrecyclinginstallatie van Nederland.

De luiers met poep en urine zullen in een grote stalen reactor worden verhit tot 250 graden. De luiers, inclusief inhoud, worden vloeibaar en de klonters van al het plastic worden eruit gezeefd. „Door de hoge temperaturen breken alle bacteriën af, virussen en resten van medicijnen. Zodat alle producten die we ervan maken, ook veilig zijn”, vertelt één van de initiatiefnemers tegen NOS.

Van poep naar plastic

Heel grappig die luiers met poep en plas en zo, maar wat kunnen we er mee? De luierrecyclingfabriek maakt van de oude luiers vier producten: groen gas, plastic, kunstmest en biomassa. Best handig dus.

Verwacht wordt dat de luierrecyclingfabriek in december kan starten. Volgens ARN, de afvalverwerker achter de luierrecylingfabriek, zorgt hun idee voor zeven procent minder restafval. In Amsterdam liggen ook plannen klaar voor een luierrecylingfabriek.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Nederland krijgt luierrecyclingfabriek
Sluiten