Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 10 sep 2018
Leestijd: 2 minuten

Moslim niet welkom als stagiair bij kringloopwinkel

Een moslima die vanuit school op zoek was naar een maatschappelijke stage, mag niet bij een christelijke kringloopwinkel stagelopen. Volgens anti­discriminatiebureau Radar staat de kringloopwinkel in haar recht, maar de moeder van het meisje is verontwaardigd.

‘Twintig uur’

Zij en haar dochter komen geregeld bij de Zwijndrechtse kringloopwinkel Hart Voor Noord. De winkel ligt in een multiculturele wijk en bij een bezoek aan de winkel vertelde een vrijwilliger aan het meisje dat het geen probleem zou zijn dat ze islamitisch is: de organisatie zou het juist leuk vinden dat er mensen van verschillende religies werken. Het bestuur dacht daar echter anders over: in een christelijke kringloopwinkel, zijn de vrijwilligers actief christen. Zo simpel is het.

Moslims zijn absoluut welkom, benadrukt de kringloopwinkel, maar een plek voor een maatschappelijke stage aanbieden aan een moslima, gaat de christelijke kringloopwinkel te ver.

Normen en waarden

De moeder van de moslima, Monica Bekker, is verontwaardigd: „Mijn dochter heeft op een protestantse basisschool gezeten, dat was geen enkel probleem. We hebben dezelfde normen en waarden. En waar hebben we het over? Over twintig uurtjes vrijwilligerswerk, meer niet’’, zegt ze gefrustreerd tegen het AD.

De voorzitter van de kringloopwinkel, Julian Bossenbroek, zegt wel even getwijfeld te hebben. „Het meisje was enorm enthousiast, maar haar idee betrof vooral de winkelinrichting. Maar dat laten we door twee vaste vrijwilligers doen, omdat het anders een rommeltje wordt. Van alle andere vrijwilligers verwachten we dat ze uitdragen wat Jezus voor hen betekent, of ze nu koffie schenken of spullen afrekenen. Dat gaat niet als je geen Christen bent."

Duidelijk over het karakter

Volgens het antidiscriminatiebureau Radar staat de kringloopwinkel in haar recht. Het zit namelijk zo: christelijke organisaties mogen van hun medewerkers verlangen dat ze christelijk zijn, als zij daar maar duidelijk over is en geen onderscheid maakt. Duidelijk zijn ze wel bij de kringloopwinkel: op de website melden ze dat het hun doel is om het geloof uit te dragen en ook in de winkel hangen teksten aan de muur die geïnspireerd zijn op het Christendom.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.