Metro
Metro Nieuws 10 sep 2018 / 04:43 uur

Moeder Lili en Howick mag terugkomen naar Nederland

De moeder van Lili en Howick mag terugkomen naar Nederland. Armina Hambartsjumian werd in 2017 uitgezet naar Armenië, na tien jaar gevochten te hebben voor een verblijfsvergunning.

Pleeggezin

Haar kinderen bleven achter en komen in een pleeggezin terecht, terwijl ze opnieuw een aanvraag voor een verblijfsvergunning doen. Deze wordt afgewezen en uitzetting dreigt, tot afgelopen vrijdag. Staatssecretaris Mark Habers laat weten gebruik te maken van zijn discretionaire bevoegdheid om uitzetting op het laatste moment toch te voorkomen. Lili en Howick mogen blijven.

Door hun verblijfsvergunning mag moeder Armina ook weer terug komen naar Nederland, schrijft De Telegraaf. Wanneer minderjarigen een verblijfstatus krijgen binnen de Europese Unie, hebben zij het recht op gezinshereniging.

‘Terug naar Nederland’

De formele aanvraag voor die hereniging is nog niet gedaan, maar die zit er wel aan te komen. Armina zei eerder in een verklaring: „Het heeft nu wel lang genoeg geduurd. Ik wil terug naar Nederland.” Wanneer Lili en Howick hun moeder weer in de armen zouden kunnen sluiten, is nog onduidelijk.

Er gaan stemmen op om het kinderpardon voor kinderen als Lili en Howick te verruimen, om situaties als deze te voorkomen. In Nederland zijn er namelijk nog zo’n vierhonderd kinderen die in hetzelfde schuitje zitten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Moeder Lili en Howick mag terugkomen naar Nederland
Sluiten