Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 26 sep 2018 / 04:23 uur

‘Mannen moeten vrouwen vaker herinneren aan de pil’

Mannen moeten een grote rol gaan spelen bij anticonceptie. Dat vindt kenniscentrum Rutgers. Aangezien nu vooral vrouwen maatregelen nemen om een zwangerschap te voorkomen, moet dat volgens het kenniscentrum eerlijker worden verdeeld.

Woensdag, de Wereld Anticonceptie Dag, begint een online campagne om mannen te informeren hoe ze vrouwen kunnen helpen bij anticonceptie.

Gedeelde verantwoordelijkheid

„Er zijn vooral anticonceptiemiddelen die door vrouwen moeten worden gebruikt", zeggen de stichting en andere organisaties die meewerken. „Vrouwen dragen dus vooral de lasten van anticonceptie. Zij moeten naar een arts, op gezette tijden aan anticonceptie denken, en hebben mogelijk last van bijwerkingen. Verder betalen ze vanaf 21 jaar zelf voor anticonceptie via het eigen risico of een aanvullende verzekering. Mannen hebben vooral de lusten van seks, terwijl het voorkomen van onbedoelde zwangerschap natuurlijk net zo goed de verantwoordelijkheid is van mannen."

Mannen kunnen onder meer helpen bij de keuze voor een anticonceptiemethode en de vrouw bijstaan als zij bijwerkingen ervaart. Ze kunnen de vrouw herinneren aan een nieuwe pilstrip, prikpil, ring of pleister en natuurlijk delen in de kosten van anticonceptie. Bij twijfelachtigheid van het effect kunnen ze een condoom gebruiken.

Geldgebrek

Het afgelopen jaar kreeg drie procent van de mannen en vrouwen te maken met een onbedoelde zwangerschap, stelt Rutgers vast op basis van het eigen onderzoek Seksuele Gezondheid in Nederland 2017. Uit onderzoek in opdracht van Dokters van de Wereld wordt verder opgemaakt dat 8 procent van de Nederlandse vrouwen de afgelopen tien jaar wel eens geen anticonceptie heeft gekocht uit geldgebrek.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
‘Mannen moeten vrouwen vaker herinneren aan de pil’
Sluiten