Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 26 sep 2018
Leestijd: 1 minuut

Eenzaamheid is een probleem bij alleenstaande ouders

Eenzaamheid is een probleem bij alleenstaande ouders en mensen die zijn gescheiden. Een op de vijf (19 procent) van de alleenstaande ouders ervaart sterke gevoelens op dit gebied. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.

Gescheiden mensen

Gescheiden mensen lopen het grootste risico als het gaat om gevoelens van eenzaamheid. Het komt bij deze groep drie keer zoveel voor als bij gehuwden, nooit-gehuwden en mensen van wie de partner is overleden.

Volgens het CBS kan eenzaamheid op zowel sociaal als emotioneel vlak voorkomen worden. Bij sociaal vlak heeft iemand behoefte aan meer sociale contacten, terwijl bij het tweede een emotioneel hechte band wordt gemist. Niet alleen alleenstaande ouders, maar liefst twaalf procent van mensen boven de vijftien jaar ervaart sterke sociale eenzaamheid, acht procent kampt met sterke eenzaamheid op emotioneel gebied.

De cijfers komen uit de enquête ‘Sociale samenhang en welzijn’. Ruim 3500 mensen van vijftien jaar en ouder gaven daarvoor aan in hoeverre ze het eens waren met stellingen over eenzaamheid.

Week tegen Eenzaamheid

Koningin Máxima opent donderdagochtend in Enschede de Week tegen Eenzaamheid. Ze doet dat tijdens het Nationaal Eenzaamheid Congres. Tijdens de Week tegen Eenzaamheid vinden honderden activiteiten plaats waar mensen met een klein sociaal netwerk nieuwe contacten kunnen opdoen en bestaande contacten kunnen versterken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.