Metro
Metro Nieuws 25 sep 2018 / 12:44 uur

Jeugdsoos verantwoordelijk dood 15-jarige Max

Jongerenvereniging ’t Waeske in het Limburgse dorp Guttecoven is verantwoordelijk voor de dronkenschap van Max à Campo die mogelijk tot zijn dood heeft geleid, meldt RTL Nieuws. À Campo liep na een Halloweenfeestje in 2016 dronken op de snelweg en werd aangereden. De vereniging had geen alcohol mogen schenken aan een minderjarige, oordeelt de rechtbank van Maastricht.

Volgens de rechtbank is de 15-jarige jongen uit Born gedesoriënteerd geraakt door de alcohol. Het zou geen incident zijn geweest volgens de rechter. Minderjarigen konden al jaren alcohol nuttigen in de jeugdsoos. ’t Waeske had beter voor bezoekers moeten zorgen, zo wordt er geoordeeld.

‘Zeer kwalijk’

De rechtbank neemt het de soos zeer kwalijk dat er alcohol aan minderjarigen werd geschonken. Sterker nog, de soos stond bekend als ,,the place to be’’ voor minderjarigen die daar zonder veel problemen alcohol konden krijgen, aldus de rechtbank.

De rechtbank neemt het de destijds aanwezige bestuursleden kwalijk, dat ze niet verhinderd hebben dat Max bier dronk, en ook niet ervoor gezorgd hebben dat hij veilig thuis kon komen. En dat terwijl Max zichtbaar dronken was. Daarmee is de soos ernstig tekort geschoten in zorg en aandacht voor de doelgroep, de jongeren, aldus de rechtbank.

Verantwoording

Voor het eerst moet een horecagelegenheid zich verantwoorden voor het dronken voeren van een minderjarige met de dood tot gevolg. Het komt de jeugdsoos op een geldboete van 7500 euro te staan en een voorwaardelijke boete van hetzelfde bedrag voor een proeftijd van drie jaar en een voorwaardelijke sluiting van een half jaar.

Alert op alcoholgebruik

Max zou op 28 oktober 2016 vijf halve liters bier hebben gedronken. In het ziekenhuis werd een promillage van 1,6 vastgesteld. De rechtbank ziet een verband tussen het dronken maken van het kind en zijn dood.

Marie-José à Campo, de moeder van Max, hoopt dat deze zaak andere ouders alert maakt op het alcoholgebruik van haar kinderen. ,,We moeten weten wat de gevolgen van alcohol kunnen zijn, en dat wij als volwassenen hierop moeten toezien”, zegt ze volgens RTL.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Jeugdsoos verantwoordelijk dood 15-jarige Max
Sluiten