Metro
Metro Nieuws 25 sep 2018 / 11:00 uur

Drankje als alternatief voor injectie bij euthanasie

Een goed alternatief voor de injectie bij euthanasie is een drankje. Dat zeggen twee artsen in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde. Een groot voordeel is dat het drankje door patiënten zelf ingenomen kan worden, waardoor het proces minder belastend is voor de artsen die euthanasie uit moeten voeren.

De artsen onderzochten ruim 200 voorbeelden van hulp bij zelfdoding met een drankje, schrijft Trouw. Daaruit bleek dat bij zes op de zeven mensen een drankje binnen een half uur tot de dood leidt, vrijwel zonder complicaties.

Psychische last

Nu gebruiken veel artsen vaak een injectie bij verzoeken tot euthanasie. Die methode wordt gezien als betrouwbaar omdat patiënten binnen tien minuten overlijden. Deze injectie wordt door een arts gegeven. Maar het drinken van een drankje kan door patiënten zelf gedaan worden waardoor de psychische last voor de arts wordt verlaagd.

Een drankje heeft momenteel ‘niet de voorkeur’ omdat het verloop van het overlijden onvoorspelbaar is. Soms braakten patiënten het drankje zelfs uit of duurde het uren voor de dood intrad. Dat is volgens de onderzoekers veranderd. De dosering is hoger en er wordt voor de zekerheid een infuus aangebracht zodat de arts eventueel alsnog een injectie kan geven. Ook wordt een anti-braakmiddel ingezet.

Bevestiging

In de krant komen twee artsen aan het woord, waarvan een zegt dat het niet zo is dat ze er achteraf minder moeite mee heeft als een patiënt zelf iets drinkt, maar op het moment zelf helpt het wel. Want ‘iemand bevestigt op deze manier zijn eigen keuze’.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Drankje als alternatief voor injectie bij euthanasie
Sluiten