Metro
Metro Nieuws 9 sep 2018 / 13:43 uur

IVF: Rijk koppel gebruikt sperma van overleden zoon

Een rijk Brits echtpaar heeft het sperma van hun overleden zoon gebruikt om een kleinkind, en dus erfgenaam, op de wereld te zetten. Zelfs de dokter die de IVF-ingreep deed, vond het een opmerkelijke zaak.

De twee vijftigers verloren vier jaar geleden hun zoon na een motorongeluk. Hoewel zijn lichaam pas na twee dagen werd teruggevonden, slaagden dokters er toch nog in om zijn sperma in te vriezen. Na een lange zoektocht kwam de wens voor een kleinzoon uit: het koppel kreeg daarbij de hulp van de Amerikaanse arts David Smotrich. In een interview met Daily Mail vertelt hij over de opmerkelijke zwangerschap.

Procedure

De ouders van de overleden zoon kregen na een jaar zijn sperma opgestuurd, waarna de zoektocht voor een geschikte draagmoeder en eicellen begon. Het was voor het koppel belangrijk dat de vrouw ook matchte met het type vrouw waarop hun zoon zou vallen. Uiteindelijk werd in 2015 in Amerika een erfgenaam geboren.

„Een kind op de wereld zetten met het sperma van een overleden persoon is heel zeldzaam. Ik heb het in mijn carrière nog maar vijf keer gedaan”, vertelt Smotrich.

Genderselectie

Wat het koppel gedaan heeft is niet toegestaan in Groot-Brittannië, waardoor ze gerechtelijke vervolging riskeren. Bovendien heeft hun zoon nooit toestemming gegeven voor het invriezen en gebruiken van zijn sperma.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
IVF: Rijk koppel gebruikt sperma van overleden zoon
Sluiten