Cerise van Vliet
Cerise van Vliet Nieuws 22 sep 2018
Leestijd: 1 minuut

Honderden doden na omslaan ferry bij Tanzania

Een boot waarop eigenlijk maar plaats was voor honderd personen is met zo’n drie- à vierhonderd mensen aan boord omgeslagen op het Victoriameer, het grootste meer van Afrika. Volgens de Tanzaniaanse autoriteiten zijn er op dit moment al 207 lichamen geborgen.

Dat zei minister Isack Kamwelwe (Communicatie), die bevestigde dat nabestaanden zijn begonnen met de identificatie van overleden slachtoffers. Hoogstwaarschijnlijk loopt het enorme dodental nog verder op. Er waren volgens sommige schattingen driehonderd of zelfs vierhonderd mensen aan boord toen de veerboot kapseisde bij Ukerewe-eiland. Dit terwijl aan boord eigenlijk maar plaats was voor honderd personen, zei een lokale functionaris tegen de krant The Citizen.

https://twitter.com/DMarigiri_/status/1042790679271944192

Een getuige vertelde dat ook een overlevende uit het vaartuig is gehaald. Reddingswerkers hoorden zaterdag geluiden die wezen op overlevenden. Daardoor gingen duikers weer op zoek naar slachtoffers. Ondertussen komen nog steeds lichamen bovendrijven bij de veerboot.

Verdronken

Het gebeurt helaas vaker dat boten op dit meer omslaan, omdat er veel te veel mensen aan boord worden meegenomen. Het is op dit moment heel moeilijk om het exacte aantal passagiers vast te stellen, omdat de kaartjesverkoper met computer en al is verdronken, meldt persbureau Reuters.

De kapitein van het schip vaarde op het moment van het ongeluk niet. Hij liet dat die dag over aan iemand anders. Volgens President John Magufuli zou hij het roer hebben overgelaten aan iemand die onbevoegd was. De man is dan ook opgepakt. Op dit moment is van 207 mensen bekend dat ze zijn overleden, 36 mensen zijn gered, maar het lijkt erop dat er zo’n 400 mensen aan boord waren. Het dodental zal ongetwijfeld dus nog oplopen. De president heeft dan ook vier dagen van nationale rouw afgekondigd.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.