Metro
Metro Nieuws 13 sep 2018 / 16:04 uur

Het is een rommel bij schuldhulpverlening gemeenten

Het staat er nog niet best voor met de gemeentelijke schuldhulpverlening, blijkt uit vervolgonderzoek onder 251 gemeenten. Nog steeds vallen te veel mensen tussentijds uit.

De Nationale ombudsman, Reinier van Zutphen, maakt zich zorgen, schrijft hij in een rapport. „Uit allerlei onderzoeken blijkt dat schulden, zeker voor gezinnen met kinderen, schadelijk zijn. Gemeenten moeten zich dat aantrekken.”

Waarom haken mensen af?

Bij een hulpverleningstraject horen veel voorwaarden, daar zien veel mensen tegenop. De ombudsman vindt dat gemeenten moeten kijken naar waarom mensen afhaken en daar met oplossingen voor komen. De meeste mensen stoppen met hun aanvraag in de fase voor en na het aanmeldgesprek, en voor het intakegesprek.

Reinier van Zutphen. Foto: ANP

1,4 miljoen huishoudens in de schulden

Ook vindt de ombudsman het zorgelijk dat bijna de helft van de deelnemende gemeenten geen exacte cijfers kon verstrekken. Van Zutphen: „Niet-meten is niet-weten." Hij roept daarom gemeenten op om beter te registreren. Naar schatting hebben bijna 1,4 miljoen Nederlandse huishoudens problematische schulden of lopen het risico die te krijgen.

Voorkomen beter dan genezen

De VNG, Vereniging Nederlandse Gemeenten, stelt dat er een grote taak is „weggelegd voor het Rijk (als schuldeiser), werkgevers, zorgverzekeraars, woningbouwcorporaties en andere spelers in de keten”. Volgens de organisatie is het eigenlijk al te laat als mensen zich melden bij de schuldhulpverlening. „Meer aandacht zou moeten gaan naar het voorkomen hiervan en de zorgplicht die schuldeisers hebben.”

De NVVK, branchevereniging voor schuldhulpverlening en sociaal bankieren, zegt dat er al veel verbeterd is maar, zo zegt voorzitter Marco Florijn, er „blijft altijd ruimte voor verbetering. Zo dringen wij er bij gemeenten op aan dat meer en betere schuldhulpverlening aan ondernemers moet worden geboden.” Ook zet de organisatie in op het vroeg signaleren van schulden om problematische schulden te voorkomen. „Dan zijn er meer mogelijkheden hulp te bieden.”

Reageer op artikel:
Het is een rommel bij schuldhulpverlening gemeenten
Sluiten