Hester Ramaker
Hester Ramaker Nieuws 11 sep 2018 / 04:20 uur

Harbers zette discretionaire bevoegdheid 26 keer in

VVD-staatssecretaris Mark Harbers had het afgelopen weekend goed nieuws voor Lili en Howick. Ze mochten toch in Nederland blijven. Harbers had zijn discretionaire bevoegdheid gebruikt om deze beslissing te kunnen nemen. Dat blijkt Harbers sinds zijn aantreden 26 keer te hebben gedaan.

Via dit laatste redmiddel zorgde Harbers er voor dat 59 mensen toch in Nederland mochten blijven, onder wie dus de Armeense kinderen Howick en Lili. Dat blijkt uit cijfers van het ministerie van Justitie en Veiligheid.

Laatste redmiddel

De discretionaire bevoegdheid is een laatste redmiddel dat alleen door de staatssecretaris kan worden toegepast als alle andere mogelijkheden zijn uitgeput. De staatssecretaris moet in zo’n geval de individuele omstandigheden van het geval wegen. De zaak moet een opeenstapeling van uitzonderlijk schrijnende omstandigheden hebben, voordat je kunt instemmen.

Ook Howick en Lili kregen op het allerlaatste moment via deze maatregel te horen dat ze toch in Nederland mochten blijven. De vorige staatssecretaris, VVD’er Klaas Dijkhoff (2015-2017), gebruikte de bevoegdheid 240 keer.

Reageer op artikel:
Harbers zette discretionaire bevoegdheid 26 keer in
Sluiten