Julia Onclin
Julia Onclin Nieuws 5 sep 2018
Leestijd: 3 minuten

Emma: Op mijn 7e loste ik het klimaatprobleem al op

De verkiezing jongerenvertegenwoordigers Verenigde Naties komen eraan. Emma Clemens is nog volop aan haar missie bezig.

Van de klimaatconferentie in Bonn tot de Verenigde Naties in New York, de Rotterdamse Emma Clemens (23) heeft het allemaal meegemaakt. Ze studeert Internationale Economie en Rechten en is inmiddels ruim een jaar jongerenvertegenwoordiger namens ons land. Zij werkt vanuit de Nationale Jeugdraad (NJR) en is de schakel tussen Nederlandse jongeren, de Verenigde Naties en de politiek. Daarvoor reist ze regelmatig het land door om met jongeren in gesprek te gaan over duurzaamheid.

Emma’s eerste jaar als jongerenvertegenwoordiger Duurzame Ontwikkeling zit er bijna op. Genoeg reden om met haar terug te blikken op een jaar vol hoogtepunten en kansen en vooruit te blikken op de nieuwe jongerenvertegenwoordiger die zij het aankomende jaar gaat begeleiden.

Brief aan Balkenende

Emma’s passie voor duurzaamheid begon al op jonge leeftijd. ,,Ik geef mijn vader hier de schuld van”, lacht ze. Pa is degene die altijd veel bezig was met duurzaamheid en klimaatverandering. ,,Mijn vader vertelde er toen ik jong was al veel over. Dan ga je er van jongs af aan mee bezig”, vertelt Emma. Haar passie voor duurzaamheid ging al zo ver dat ze er alles aan wilde doen om het klimaatprobleem op te lossen. ,,Toen ik 7 jaar was heb ik een brief aan onze toenmalige premier Balkenende geschreven om hem mijn oplossing voor het klimaatprobleem voor te leggen. Ik dacht namelijk dat als we allemaal een dagje minder in de auto gaan zitten, we minder CO2 zouden uitstoten en het probleem was opgelost”, constateert Emma lachend.

Emma: Op mijn 7e loste ik het klimaatprobleem al op

Samen met jongerenvertegenwoordiger Mensenrechten en Veiligheid, Jahkini Bisselink, maakt Emma momenteel haar eerste jaar als jongerenvertegenwoordiger af. Op 5 november (Nacht van de VN) heeft Nederland twee nieuwe ‘VN-mensen’. Jahkini en Emma gaan deze nieuwe kandidaten begeleiden. Volgens Emma zijn er een aantal belangrijke eigenschappen die je als nieuwe vertegenwoordiger zeker moet hebben; ,,Je moet heel erg gemotiveerd zijn, een enorme passie hebben voor het onderwerp duurzaamheid en je moet erin geloven dat de huidige problemen op te lossen zijn.” Daarnaast vindt zij dat creativiteit echt een pré is. Door middel van creativiteit kun je volgens haar complexe problemen op een makkelijke of grappige manier aan jongeren uitleggen.

Makkelijker impact

Tijdens haar werk als vertegenwoordiger merkte ze dat het maken van een verschil niet overal even makkelijk is. ,,Je merkt dat je op nationaal en lokaal niveau veel makkelijker impact maakt dan bijvoorbeeld bij de VN”, stelt Emma. Bij de VN zijn er namelijk veel verschillende landen die tegelijk onderhandelen met een eigen doel. ,,Je moet niet denken dat jij de plannen van anderen kunt veranderen. Wat wel belangrijk is, is dat jij voor je eigen belangen op weet te komen.”

Het doet Emma goed om te zien dat er steeds meer jongeren zijn die hun best willen doen. Ze ziet meer jongeren die de fiets pakken in plaats van dat ze meerijden met de auto van hun moeder. ,,Uiteindelijk hebben we het over een probleem van ons allemaal. We hebben iedereen nodig om het klimaatprobleem op te lossen en iedereen moet zijn steentje bijdragen. Heel veel mensen denken ‘wat heb ik nou voor impact op de wereld?’ Als iedereen zo denkt, dan kom je helemaal nergens.”

Emma: Op mijn 7e loste ik het klimaatprobleem al op
Emma met haar collega Jahkini Bisselink.

Ga jij straks naar de VN?

Alle Nederlandse jongeren tussen 18 en 24 jaar kunnen meedoen aan de verkiezingen jongerenvertegenwoordigers Duurzame Ontwikkeling en Mensenrechten en Veiligheid. Je kunt je tot en met zondag 16 september aanmelden door een motivatiebrief en cv te mailen naar NJR ([email protected]). Na een sollicitatieronde blijven acht tot twaalf kandidaten over voor een voorrondedebat. Een vakjury selecteert de twee beste kandidaten per categorie. De vier finalisten gaan van 29 oktober tot en met 5 november in een campagne de strijd met elkaar aan. Deze eindigt op maandag 5 november met een verkiezingsfinale tijdens de Nacht van de VN in Amsterdam. Meer weten? Ga naar www.jongerenvertegenwoordigers.nl.

In samenwerking met NJR

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.