Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 21 sep 2018

‘Een biertje minder’ Nederland drinkt minder alcohol

Hoewel Nederlanders minder zijn gaan drinken, is alcohol jaarlijks voor meer dan drie miljoen mensen de doodsoorzaak. Dat blijkt uit een rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Drankprobleem

Vooral mannen overlijden door alcohol. Toch is Nederland een van de landen waar schadelijk alcoholgebruik het minst voorkomt, stelt de Stichting Verantwoorde Alcoholconsumptie (STIVA). „Nederland staat in de top 3", stelt STIVA. Anderhalf procent van de Nederlanders heeft een drankprobleem, maar „in vergelijking met het Europees gemiddelde van 8,8 procent is dit een gunstig resultaat. Maar onze ambities gaan verder."

De gemiddelde alcoholconsumptie per jaar per hoofd van de bevolking van vijftien jaar en ouder is gedaald in de afgelopen jaar. Lag het in 2010 nog op zo’n tien liter, was dat in 2016 8,7 liter. „Slechts twee landen uit de EU-28 drinken minder", aldus STIVA. Ook met het bingedrinken gaat het relatief goed. Iets meer dan een kwart van de Nederlanders heeft de afgelopen maand zes of meer glazen achter elkaar gedronken en „op dit vlak doen slechts vijf landen het beter".

Te veel optimisme

Het Nederlandse Instituut voor alcoholbeleid (STAP) waarschuwt voor te veel optimisme. „Nederland is binnen Europa inderdaad een laagvlieger, maar Europa als geheel is juist weer een continent waar relatief veel alcohol wordt geconsumeerd" , zegt directeur Wim van Dalen. „Alcohol kost de maatschappij veel geld en het brengt forse gezondheidsrisico’s met zich mee."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
‘Een biertje minder’ Nederland drinkt minder alcohol
Sluiten