Metro
Metro Nieuws 25 sep 2018 / 13:50 uur

Defensie probeert nieuwe kleding te kopen na ophef

Er is harde kritiek gekomen vanuit de Tweede Kamer nadat bleek dat militairen hun eigen kleding moeten kopen voor een NAVO-oefening in Noorwegen. Het is al bijna een jaar bekend dat die oefening er gaat komen, maar de kleding was nog niet geregeld. Nu gaat Defensie alsnog proberen de kleding centraal in te kopen. „Ik ga kijken of we het nog op een andere manier kunnen organiseren", zei staatssecretaris Barbara Visser tijdens het vragenuurtje.

‘Niet normaal’

Partijen reageerden onthutst op berichtgeving dat militairen die volgende maand in het hoge noorden op oefening moeten, hun eigen kleding nog aan moeten schaffen. Daarvoor kregen ze een voorschot van 1000 euro. ,,Absurd", zei Isabelle Diks van GroenLinks. Hanke Bruins Slot (CDA) repte van een „bizarre gang van zaken". „Niet normaal", aldus Chris Stoffer (SGP).

Volgens de staatssecretaris heeft ervaring tijdens de NAVO-missie in Litouwen geleerd dat arctische kleding voor de oefening in Noorwegen in oktober nodig is. Toen de oefening twee jaar geleden werd ingepland „was dat besef er nog niet", zei Visser op vragen van de VVD. Ze spreekt van een „uitzonderingssituatie die niet voor herhaling vatbaar is".

20 graden onder nul

Bruins Slot snapt niet dat het fout kon lopen. „De mariniers trainen al tientallen jaren in Noorwegen." VVD’er André Bosman houdt zorgen over de aanbestedingsprocedure van kleding bij het departement. Volgens de staatssecretaris kwam de aanvraag voor het arctische kledingpakket „te laat" om nog centraal aan te besteden.

De militairen moeten onder meer nog ondergoed en handschoenen krijgen voor de oefening. De temperatuur in het gebied waar die wordt gehouden, kan dalen tot meer dan 20 graden onder nul. Zo’n duizend militairen doen aan de training mee.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Defensie probeert nieuwe kleding te kopen na ophef
Sluiten