Metro
Metro Nieuws 25 sep 2018 / 13:29 uur

Zuid-Koreaanse workaholics kicken af in gevangenis

Een baan op kantoor kan soms aanvoelen als een gevangenis, vooral als het werkleven veel vraagt. Je doet er dan goed aan om echt even een flinke vakantie te nemen. Zuid-Koreaanse workaholics gaan voor hun rust van de kantoor-gevangenis, naar een échte gevangenis.

Niet vanwege belastingfraude of een ander misdrijf, maar om even tot rust te komen. In 2008 werd er in het land een heel bijzonder rustoord opgericht: ‘Mijn inwendige gevangenis.’ In de 28 cellen van het vakantieplekje, kunnen workaholics tot rust komen.

Zelf een workaholic

Oprichter Kwon Yong-seok was vroeger zelf een workaholic die als voormalige openbaar aanklager gemiddeld honderd uur per week werkte. „Ik sliep amper, ik at ongezond en ik rookte. Toen was er nog geen plaats waar je je even kon afzonderen van de wereld en negatieve invloeden. Dus ik richtte er zelf eentje op."

In het bijzondere vakantiepark worden spirituele oefeningen aangeboden, maar de meeste tijd moeten de vrijwillige gevangenen invullen met yoga, lezen en schrijven. Wie het even toch te benauwd krijgt, kan op een paniekknop drukken.

Hetzelfde uniform

Net zoals in het echte leven moeten de gevangen hetzelfde uniform dragen, zijn telefoons verboden en worden alle persoonlijke bezittingen opgeborgen. Workaholics moeten zich ook niet aan luxueuze maaltijd in groep verwachten. Iedereen krijgt zijn eten geserveerd via een luikje in de cel.

Ondanks de spartaanse leefomstandigheden zijn de klanten erg tevreden. „Wie hier een tijdje verblijft, zal in plaats van de cel waar ze inzitten, de buitenwereld als een gevangenis gaan zien”, aldus Kwon Yong-seok aan BBC.

Burn-outs

Zuid-Koreanen zijn harde werkers. Een gemiddelde werknemer de werkt per jaar maar liefst 2.024 uren. Dat maakt Zuid-Korea het land met het meeste aantal overuren overuren ter wereld. Ook de overheid werkt aan het hoge aantal burn-outs. Zo werd er onlangs beslist om het aantal werkuren in te korten tot 52 uur per week in plaats van 68.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Zuid-Koreaanse workaholics kicken af in gevangenis
Sluiten