Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 27 sep 2018 / 21:20 uur

34-jarige terreurverdachte zat nog in proeftijd

De vermeende leider van de zevenkoppige terreurcel die donderdagmiddag werd opgerold, zit nog in zijn proeftijd na een eerdere veroordeling.

De 34-jarige Irakees uit Arnhem werd in oktober vorig jaar veroordeeld tot een gevangenisstraf van 24 maanden, waarvan 21 voorwaardelijk. Hij kreeg deze straf opgelegd toen hij probeerde uit te reizen naar Syrië.

Gevangenisstraf

Wie in zijn proeftijd de wet overtreedt, loopt het risico dat hij het voorwaardelijke deel van zijn straf alsnog moet uitzitten. De naam van de hoofdverdachte die bij de grote politieactie werd aangehouden is Hardi N. N. is al veroordeeld voor het ,,voorbereiden van terroristische misdrijven”. Het hof achtte bewezen dat hij in 2014 samen met een medeverdachte van plan was om naar Syrië te reizen en zich onder het mom van jihad aan te sluiten bij islamistische extremisten.

Zelf zei N. destijds dat hij naar het gebied waar extremisten van Jabhat al-Nusra toen de dienst uitmaakten wilde reizen om ,,weeskinderen te helpen”. Het hof geloofde dat niet, onder meer omdat hij tegen een medestander had gezegd: ,,Dan zie ik je op het slagveld”.

Het hof zag bij de veroordeling ook ,,prille positieve ontwikkelingen” en besloot daarom een groot deel van de straf voorwaardelijk te maken. Zo liet N. zich bij een kliniek in Arnhem behandelen voor posttraumatische stress-stoornis, ging hij wekelijkse gesprekken over het geloof aan met een door de reclassering aangedragen theologisch deskundige om over zijn puriteinse opvattingen over de islam te praten en herstelde hij de banden met zijn familie.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
34-jarige terreurverdachte zat nog in proeftijd
Sluiten