Jelmer Visser
Jelmer Visser Nieuws 29 aug 2018 / 10:30 uur

Zeeslag Franse en Britse vissers om St. Jakobsschelp

Franse en Britse vissersschepen zijn op het Kanaal in een hevig conflict verwikkeld over het opvissen van sint-jakobsschelpen. En dit gaat er allesbehalve zachtzinnig aan toe. De casus belli is volgens de Fransen ‘een Britse invasie van Normandië‘. Het is een nieuwe slag in het conflict dat de Oorlog om de Sint-Jakobsschelp genoemd.

Plunderingen

Het conflict broeit al jaren, maar escaleerde dinsdagmorgen. De Fransen beschuldigen de Britten ervan dat ze hun wateren plunderen en buiten het seizoen sint-jakobsschelpen bij de kust van Normandië hebben buitgemaakt. Een groep vissers is hier zo kwaad over dat zij het recht in eigen hand hebben genomen.

Met een groep van naar schatting 35 boten omsingelden de Fransen vijf Britse schepen. De Franse schippers gooiden met stenen en ramden hun boten tegen die van hun collega’s aan om invasie van de Britse kotters een halt toe te roepen. Op beelden van de France 3 is tevens te zien hoe er met rookbommen wordt gegooid en hoe de strijdende partijen elkaar uitmaken voor rotte vis.

De ‘zeeslag’ vond plaats buiten de territoriale wateren van Frankrijk op het Kanaal. Binnen 12 zeemijl van de kust van Frankrijk bevinden zich de zogenaamde ‘territoriale wateren’. Deze zone mag alleen bevist worden door de Fransen, de Engelsen mogen echter wel in de Seinebaai, in de internationale wateren sint-jakobsschelpen binnenhalen. Het probleem is echter dat de Fransen dit alleen van november tot februari mogen en de Engelsen het hele jaar. De reactie van de Fransen is volgens hen noodzakelijk om de sint-jakobsschelpstand te beschermen.

#FRAENG

Omdat de Franse vissers met zeven tot acht keer meer waren, moesten de Britten zich uit de voeten maken. De Fransen achtervolgden de eilandbewoners tot ze de sint-Jakobsschelprijke wateren van de Seinebaai uit waren gevaren. Bij het conflict zijn geen gewonden geraakt volgens Dimitri Rogoff, hoofd van de Normandische vissers. Volgens hem was de actie gerechtvaardigd. „Ongeveer veertig Franse boten hebben geprobeerd om Britse plunderingen van Sint-Jakobsschelpen tegen te gaan."

Barrie Deas, de voorzitter van de Britse Federatie van Visserij is absoluut niet te spreken over het gedrag van de continentale kotters. „De videobeelden zijn erg heftig en sommige schepen halen zeer gevaarlijke manoeuvres uit. We hebben onze zorgen geuit aan het Britse parlement en hebben gevraagd om bescherming van de marine. Ze deden niks fout en visten in internationale wateren. Hij roept verder op dat dit agressieve gedrag niks oplost. „Dit soort geschillen lossen we op met dialoog aan een onderhandelingstafel, niet op open zee waar mensen gewond kunnen raken."

Het conflict over wie, wat, waar en wanneer mag vissen broeit al 15 jaar en heeft in het verleden ook al tot agressie en geweld geleid. In 2012 kwam het ook tot een clash in de wateren bij Le Havre. De sint-jakobsschelp wordt gezien als een exclusieve delicatesse en is vooral op de Mediterrane menukaart een gewild item waar flink voor betaald wordt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Zeeslag Franse en Britse vissers om St. Jakobsschelp
Sluiten