Metro
Metro Fit & gezond 29 aug 2018 / 10:59 uur

Wetenschap: Schoonheid zit écht van binnen

Mooie kleding, je haar goed in model en wellicht nog een make-upje en je voelt je prachtig. Maar niet altijd. Waar zit ‘t ‘m er dan in, dat je je de ene keer mooi voelt en de andere keer niet? De wetenschap bewijst dat je mooi voelen ook écht een gevoel is. Onderzoekers aan de New York University (NYU), geven een heel nieuw perspectief op de waarden van schoonheid.

,,Schoonheid is beroemd om haar subjectiviteit en zou niet wetenschappelijk te onderbouwen moeten zijn”, legt Denis Pelli aan Science Daily uit. Hij is professor aan de Psychologie-afdeling van de NYU. ,,Maar sommige van de belangrijkste aspecten van schoonheid zijn eigenlijk heel erg simpel. Filosofen denken al heel lang dat schoonheid eigenlijk een bijzonder gevoel van plezier is. Ons onderzoek laat zien dat schoonheid waarschijnlijk alleen maar een intens gevoel van plezier is, niet zozeer een bijzonder gevoel.”

Lange overpeinzingen

,,We gaan er massaal vanuit dat het gevoel van schoonheid iets is waar we heel lang over moeten peinzen”, voegt Aenne Brielmann toe, leidinggevende in het onderzoek en doctoraal student aan de NYU. ,,Maar dit onderzoek laat zien dat slechts de fractie van een seconde genoeg kan zijn om schoonheid te ervaren.”

Voor het onderzoek keken de wetenschappers naar werk en overpeinzingen van de filosoof Plato uit de Griekse oudheid tot Alexander Baumgarten, een Duitser uit de 18e eeuw. Maar ook de 19e eeuwse schrijver Oscar Wilde en psycholoog Gustav Fechner komen voorbij.

Al duizenden jaren fascinerend

,,Schoonheid is iets dat de mensheid al duizenden jaren fascineert”, zien de auteurs. In hun onderzoek ligt de focus op ‘empirische esthetiek’, een onderdeel in de psychologie waarin wordt gekeken naar hoe mensen schoonheid en kunst ervaren. ,,Schoonheid beïnvloedt ons in de keuzes die we dagelijks maken. Elk jaar spenderen consumenten miljoenen dollars en uren aan het verkrijgen of behouden van schoonheid.”

Niet alles van binnen

Overigens zit niet álle schoonheid van binnen. Uit de conclusie van het onderzoek blijkt dat ook bepaalde kenmerken kunnen zorgen dat iets mooier wordt. Denk aan symmetrie en rondingen, die maken dingen vaak mooier. ,,Maar we moeten voorzichtig zijn dat we deze kenmerken niet overschatten”, zegt Brielmann. Het blijkt dat onze smaken helemaal niet zo enorm verschillen. ,,Denk bijvoorbeeld aan het gezicht van Marilyn Monroe dat we allemaal zo mooi vinden. Ze heeft een moedervlek, haar gezicht is dus niet meer symmetrisch. Ze is een uitzondering op de regel die schoonheid zou bepalen.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Wetenschap: Schoonheid zit écht van binnen
Sluiten