Cerise van Vliet
Cerise van Vliet Nieuws 31 aug 2018 / 08:14 uur

We hadden de warmste zomer in 300 jaar

Dat het warm was deze zomer, hoeven we je waarschijnlijk niet meer te vertellen. Maar het was zelfs de warmste zomer in ruim driehonderd jaar! Omdat de laatste dag van de meteorologische zomer is aangebroken, heeft het KNMI de balans opgemaakt. Daaruit blijkt dat de gemiddelde temperatuur de laatste maanden 19,0 graden was, terwijl het ‘normaal’ gemiddeld 17,0 graden werd.

De vorige warmste zomers waren 2003 met een gemiddelde temperatuur van 18,6 graden en 1826 met een gemiddelde zomertemperatuur van ongeveer 18,7 graden. Daarnaast waren ook álle zomermaanden van dit jaar zeer warm. Twee keer hadden we zelfs officieel een landelijke hittegolf: van 15 tot en met 27 juli en van 29 juli tot en met 7 augustus. Spelbreker was dus 28 juli, toen het kwik in De Bilt onder de 25 graden bleef steken. In het zuiden en zuidoosten hadden ze daar geen last van, daar was het zelfs één aansluitende lange regionale hittegolf van 12 juli tot 8 augustus.

Tropisch en zomers

In totaal werden in De Bilt 76 warme dagen, 37 zomerse dagen en 8 tropische dagen gemeten, tegen normaal 60, 21 en 2. Voor een tropische dag moet de temperatuur boven de dertig graden liggen. We noemen een dag zomers als de gemeten temperatuur boven de 25 graden ligt. Ook ’s nachts was het behoorlijk heet. Op 27 juli werd het in het grootste deel van het land niet kouder dan twintig graden.

Het was niet alleen warm in Nederland, het was gelukkig ook zonnig en – voor sommigen wat minder gelukkig – droog. Gemiddeld kreeg het hele land ruim 765 zonuren, terwijl dat er normaal maar 608 zijn. De zomer komt daardoor ook nog eens in de top-5 van zonnigste zomers sinds 1901. Had je nog verhuisplannen en ben je dol op de zon? Overweeg Vlissingen dan eens. Daar was het afgelopen zomer het zonnigst met maar liefst 800 zonuren. Meer een liefhebber van schaduw? In Lauwersoog zag men ‘maar’ 720 uur de zon.

Droogte

Door al die zonneschijn was de zomer ook een van de droogste sinds 1906. Gemiddeld viel er over het land 105 mm regen, tegen normaal 225 mm. Het neerslagtekort liep begin augustus op tot meer dan 300 mm. De laatste tijd is dat neerslagtekort wel flink afgenomen, vooral in het noordwesten van het land.

Voor aankomend weekend staat er echter een lekkere nazomer op het programma en zal de droogte dus weer enigszins toenemen. “Volgens de huidige computerberekeningen is de kans 70% dat de temperatuur vanaf zondag boven normaal uitkomt met 22 graden of meer”, schrijven meteorologen van Weeronline. “Er is zelfs 50% kans dat het ergens in Nederland zomers warm wordt met maxima van ruim 25 graden.”

Sacha_warmstezomer

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
We hadden de warmste zomer in 300 jaar
Sluiten