Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 18 aug 2018
Leestijd: 1 minuut

Van der Weijden gaat gestaag met elfstedenzwemtocht

Maarten van der Weijden zwemt nog altijd door in Friesland. In ieder dorpje waar hij doorheen zwemt staat een grote, toegestroomde menigte luid te juichen.

Hallucinaties

Als alles volgens planning loopt, komt de Olympisch kampioen om 23 uur aan in Stavoren. Vervolgens zwemt hij de hele nacht door en dat is waar het volgens zijn woordvoerder zwaar zal worden. „Hij krijgt dan hallucinaties. Daarom vaart er dan vlak voor hem een boot met een verlichte klok om hem te helpen in het hier en nu blijven."

Van der Weijden gaat gestaag met elfstedenzwemtocht
Van der Weijden wordt aangemoedigd / ANP

Vooral de tweede nacht wordt heftig, hij zwemt dan namelijk door een verlaten stuk. „We hopen daarom dat er net als vandaag toch weer drommen mensen komen, dat doet hem goed. Hij zegt weinig, maar dat betekent dat zijn kop goed staat. Hij is blij met alle aandacht."

Meezwemmen

Vanmiddag zijn er een stuk of honderd mensen met Van der Weijden mee gezwommen, dat was eigenlijk afgeraden wegens aanwezige poepbacterie. De crew van Van der Weijden laat aan de Leeuwarder Courant weten dat zij hen hebben geadviseerd niet het water in te springen. “We zijn bang dat de tocht van Maarten door ongeorganiseerde zwemmers om hem heen in gevaar wordt gebracht”, zegt de woordvoerder.

Kwart

Voor nu gaat het gelukkig nog goed. „Z’n tempo is prima, het lichaam op de juiste temperatuur", aldus zijn woordvoerder. Van der Weijden heeft er nu ongeveer een kwart van de totaalafstand van 200 kilometer opzitten.

Het is de bedoeling dat Van der Weijden maandagavond in Leeuwarden finisht, met de zwemtocht haalt hij geld op voor kankeronderzoek. Voor updates kun je ook Metro’s Instagram checken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.