Iris Hermans
Iris Hermans | LinkedIn Nieuws 6 aug 2018 / 15:02 uur

Vakantiekaartjes uiterlijk 23:59 uur op je mat

Postbezorgers mogen bij tropische temperaturen zelf weten hoe laat ze post bezorgen, zolang het maar voor middernacht is. Klachten over te late vakantiekaartjes zijn nog niet binnengekomen, ,,mensen kunnen zich wel voorstellen hoe warm het voor onze postbezorgers is en hebben er begrip voor.”

‘Van de kook’

Het was voor de postbezorgers van PostNL niet om over naar huis te schrijven, de aanhoudende hitte van de afgelopen weken. Velen waren ‘van de kook’ en sommigen vielen zelfs flauw op straat, volgens vakbond FNV. ,,Bezorgers op scooters hielden het bijna niet meer van de hitte en ook de pakketbezorgers stapten in en uit hun airco-loze auto’s, waarin de temperatuur kan oplopen tot dik boven de 40 graden.” De vakbond spoorde het bedrijf aan iets te doen, maar het waren de geluiden van de postbezorgers zelf die PostNL hebben doen besluiten om de maatregel in te stellen.

Ze mogen zelf weten hoe laat ze hun ronde doen / ANP

Dertig

Beter laat dan nooit, beaamt een woordvoerder van PostNL. ,,Zeker de afgelopen week hoorden we zoveel klachten van onze mensen dat we er natuurlijk wel iets mee moesten doen, ook nu de extreme hitte bijna voorbij is.” Wanneer het kwik tot boven de dertig gaat, mogen postbezorgers zelf weten hoe laat ze de post bezorgen, mits het voor middernacht is. ,,We moeten ons wel aan de Postwet houden.” Maar het kan dus zomaar dat bij jou in Delfzijl het vakantiekaartje van Ome Jan om 17 uur op de deurmat ligt, terwijl je Limburgse neef het korte handgeschreven epistel pas om 23.30 uur ontvangt. Een overzicht van waar precies hoe laat de post wordt bezorgd, heeft PostNL niet, ,,we laten onze collega’s vrij om te beslissen wanneer ze hun ronde doen.”

Geen klachten

Klachten van mensen die hun (vakantie)post al eerder verwachtten, zijn tot nu toe nog niet binnengekomen bij hun klantenservice, ,,We denken dat het publiek begrip heeft voor de maatregel. Mensen kunnen zich waarschijnlijk heel goed voorstellen hoe warm het is om post te bezorgen.”

Gladheid

Het bedrijf, dat maandag liet weten verlies van een miljoen euro te hebben geleden het tweede kwartaal en nu de postpijlen op Luxemburg gaat richten waar ‘nog veel kansen liggen’, stelde niet eerder een dergelijke hittemaatregel in. Ervaring met extreme gladheid hebben ze wel, waarbij hun bezorgers eveneens de vrijheid krijgen om post later te bezorgen. ,,We stellen altijd de vraag: is het verantwoord? Nee? Doe het dan niet. We willen er alles aan doen om de werklast te verlichten de veiligheid voorop te stellen.”

Reageer op artikel:
Vakantiekaartjes uiterlijk 23:59 uur op je mat
Sluiten