Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 6 aug 2018 / 15:59 uur

Facebook bant bekende complotdenker en Trump-protégé

De podcasts en de pagina’s van Alex Jones zijn niet langer terug te vinden via de diensten van Facebook en Apple. De bekende verspreider van samenzweringstheorieën wordt geweerd omdat hij fake news zou verspreiden, al meldt Facebook dat er meer aan de hand is.

Verheerlijken van geweld

Het sociale medium meldt dat er diverse gedragsregels zouden zijn overschreden. Op het lijstje staat dat hij zich schuldig zou hebben gemaakt aan het beledigen van transgenders, immigranten en moslims, het verheerlijken van geweld en het verspreiden van haat.

Facebook heeft vier pagina’s van Jones en zijn bedrijf onklaar gemaakt. Apple laat weten zes podcasts uit de lucht te hebben gehaald.

De 44-jarige Jones richtte Infowars op en won daarmee onder andere de sympathie van de Amerikaanse president Donald Trump, die een hoge pet van hem opheeft.

In scène gezet

Bekende onderwerpen van Infowars zijn de aanslagen van 9/11 en de Sandy Hook-schietpartij op een basisschool uit 2012, die aan 26 mensen het leven kostte. De regering van toenmalig president George Bush zou achter de aanslagen van 11 september 2001 zitten. Verder beweerde Jones dat de schietpartij op de Sandy Hook school in 2012 door de overheid in scène is gezet. Volgens Jones is bij het bloedbad waarbij een man twintig scholieren en zes volwassenen doodschoot, niemand gedood of gewond geraakt. Twee nabestaanden hebben Jones voor de rechter gedaagd wegens deze beweringen en eisen van hem een miljoen dollar. Jones zou luisteraars van zijn programma hebben aangespoord om de twee lastig te vallen.

Gecoördineerde actie

Infowars lijkt het er echter niet bij te willen laten zitten en komt direct met een bij het bedrijf passend statement. „Dit is censuur. Dit is een cultuuroorlog. Wij hebben een belangrijke rol gespeeld in de verkiezing van Donald Trump. Dit is een gecoördineerde actie om de Democraten aan de macht te krijgen."

Overigens zijn Apple en Facebook niet de eerste. Streamingdienst Spotify haalde vorige week al een deel van de podcasts van Jones offline en verwijderde maandag alle resterende content.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Facebook bant bekende complotdenker en Trump-protégé
Sluiten