Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 31 aug 2018
Leestijd: 1 minuut

Twee ton voor militairen na getreiter en misbruik

Slachtoffers van de treiter- en misbruikzaak bij de Luchtmobiele Brigade in Schaarsbergen hebben een schadevergoeding van 200.000 euro gekregen van het ministerie van Defensie. Drie militairen zouden tijdens een ontgroeningsritueel zijn vernederd, geïntimideerd en mogelijks zelfs misbruikt door hun superieuren. Defensie heeft twee van hen schadeloos gesteld met het tonnen hoge bedrag.

Dat blijkt uit stukken die in het strafdossier tegen de negen verdachten in deze zaak zitten, meldt De Telegraaf. Vakbond AFMP bevestigt dat er is geschikt, maar gaat niet in op de hoogte van de schadevergoeding.

Vinger in een anus geduwd

De affaire die vijf jaar geleden speelde bij de landmachteenheid draait om intimidatie, vernedering en mogelijk zelfs misbruik van drie militairen door hun superieuren. Ze zijn gepest, er is over hen heen geplast en tijdens een ontgroeningsritueel is een vinger in een anus geduwd, zo bleek uit intern Defensie-onderzoek.

Volgens AFMP-voorzitter Anne-Marie Snels is het niet vreemd dat de zaak al voor een eventuele behandeling door de strafrechter is afgedaan. ,,Deze jongens hebben ernstige letselschade opgelopen. Er is uit de onderhandelingen met Defensie een schikkingsbedrag gekomen dat voldoende is om de schade af te dekken en een nieuwe start in het leven voor mogelijk te maken.”

Justitie buigt zich deze week over de vraag of de negen verdachten zullen worden vervolgd.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.