Cerise van Vliet
Cerise van Vliet Nieuws 13 aug 2018 / 08:24 uur

Rouwende orka laat baby na 17 dagen en 1600 km los

De orka waarover wetenschappers zich de afgelopen werken ernstig zorgen maakten, heeft haar overleden baby losgelaten. Orka J35 nam haar levenloze jong maar liefst zeventien dagen en 1600 kilometer met zich mee. Nu heeft de moeder haar kind toch losgelaten.

Wetenschappers waren bezorgd over het gedrag van J35. Ze werd gespot in de Stille Oceaan, terwijl ze haar dode baby vooruit bleef duwen. „Ik kan niet geloven dat ze nog steeds haar dode kalf meedraagt. Ik word er droevig van en maak me diepe zorgen over de gezondheid en het mentale welzijn van J35″, zei Deborah Giles van de non-profitorganisatie Wild Orca toen tegen The Seattle Times.

Afscheid

Volgens bioloog Jeff Corwin probeerde de orka al de hele tijd een soort van afscheid te nemen, wat niet echt wilde lukken. „Ze duwt haar baby voort in de hoop een connectie met haar te maken. Ik kan me voorstellen dat deze rouwperiode erg lang gaat duren." Corwin had gelijk, zeventien dagen bleef de moeder rondzwemmen met haar baby die kort na de geboorte al overleed. Waardoor het kleintje precies overleed is niet bekend.

J35 met haar dochter. Foto: Michael Weiss, centrum voor walvisonderzoek

Toch staat dit verdrietige gedrag van de orka helaas niet op zichzelf. Soortgenoten gedragen zich volgens bioloog Ken Balcomb vaker zo. Hij vertelde aan CBS News: „We weten dat dit gedrag vaker voorkomt. We zagen dat het dier soms zonk. Dan dook haar moeder naar beneden en haalde haar weer omhoog. Iedereen is er kapot van. Dit is heel, heel erg afschuwelijk, verdrietig en ontmoedigend.” Gemiddeld zouden orka-moeders hun verdriet binnen een week verwerken, J35 vestigde een droevig record.

Extra verdrietig

Ook de wetenschappers zijn aangedaan door het verlies. Niet alleen omdat het zo zielig is voor moeder J35, maar ook omdat het slecht gaat met de orka’s in het gebied. Er zouden er nog maar 75 zijn. De overleden baby was een meisje, zij had dus kunnen zorgen voor meer orka’s in het gebied.

Nu lijkt het veel beter te gaan met moeder J35. Volgens het centrum voor walvisonderzoek is ze voor de kust van Vancouver Island gespot toen ze energiek en krachtig achter een school vissen aan zat. Volgens hen is haar periode van rouw over en gedraagt ze zich opvallend vrolijk.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Rouwende orka laat baby na 17 dagen en 1600 km los
Sluiten