Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 19 aug 2018
Leestijd: 1 minuut

Reuzenpoppen in Leeuwarden populairder dan verwacht

De Franse reuzenpoppen die dit weekend door Leeuwarden wandelden, zijn vaker bezocht dan verwacht. In totaal zijn er zo’n 425.000 mensen op de poppen afgekomen, zo schat de gemeente. De toeschouwers zagen vrijdag, zaterdag en zondag hoe een elf meter hoge duiker met een ouderwetse duikersklok, een hond genaamd Xolo (3 meter hoog) en een ‘klein reuzenmeisje’ van 5,5 meter zich een weg baanden door de Friese hoofdstad.

Daarmee was het nog iets drukker dan de gemeente vooraf had verwacht. Er werd vooraf gerekend op 400.000 bezoekers

Reuzenpoppen in Leeuwarden populairder dan verwacht
Een elf meter hoge duiker met een ouderwetse duikersklok. Foto: ANP

Het verhaal

De drie reuzenpoppen zijn van het Franse straattheatergezelschap Royal de Luxe. Tijdens hun wandeling wordt het verhaal verteld van een meisje dat met hulp van een hond op zoek gaat naar haar vader, de duiker.

Het optreden was een van de hoogtepunten van het evenement Leeuwarden Culturele Hoofdstad van Europa. Het spektakelstuk, de duiker, weegt 3 ton.

Reuzenpoppen in Leeuwarden populairder dan verwacht
Een 'klein reuzenmeisje' van 5,5 meter. Foto: ANP

Treinreis

Het evenement is zonder noemenswaardige incidenten en in goede sfeer verlopen. Duizenden mensen die met de trein naar Leeuwarden waren gekomen, hadden wel pech met hun terugreis. Door een kapotte bovenleiding kwam het treinverkeer tussen Meppel en Zwolle stil te liggen. Reizigers waren op bussen aangewezen en later op de avond op treinen die mondjesmaat reden. Volgens een woordvoerder van de gemeente werd „over het algemeen begripvol gereageerd" op de treinperikelen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.