Metro
Metro Nieuws 29 aug 2018 / 13:59 uur

Politie mag gewoon actievoeren bij PSV-wedstrijd

Politieagenten mogen woensdagavond toch gewoon actievoeren bij de Champions League-wedstrijd van PSV tegen het Wit-Russische BATE Borisov in Eindhoven.

Er was discussie over omdat de politie aangaf dat zij woensdagavond niet aanwezig zou zijn in het Philips Stadion, ook niet erbuiten. Burgemeester John Jorritsma van de gemeente Eindhoven was het daar niet mee eens. De politiebonden kondigden toen een kort geding aan, maar die is nu weer van de baan; de bonden zijn met de gemeente tot een compromis gekomen.

Op eigen risico

Zo zullen agenten woensdag handhavend optreden als dat nodig is, zowel in de stad als bij het Philips Stadion. Wel sluit de politie door middel van ‘fuiken’ verschillende toegangswegen naar de binnenstad af. Ze gaan daar folders uitdelen met daarop de boodschap dat ze de veiligheid niet kunnen garanderen, en dat mensen het gebied in Eindhoven op eigen risico betreden.

Jorritsma wilde niet dat de acties het verkeer hinderden in de stad. De bonden hebben hem gegarandeerd dat dit niet zal gebeuren.

Wel hinder

De bonden zeggen dat de acties wel hinder zullen opleveren voor het publiek maar dat er geen gevaar is voor de openbare orde. „We zijn er altijd om het publiek te dienen, maar we voeren actie om een betere cao te krijgen. Als niemand daar wat van merkt, schiet het zijn doel voorbij."

Zowel politiebonden als de burgemeester zijn blij met de nu gekozen oplossing. „Het is altijd beter om via dialoog zaken met elkaar te regelen, dan via de rechter”, zegt burgemeester Jorritsma tegen Omroep Brabant„Ik heb ingestemd met een aanpassing, omdat ik de garantie heb gekregen van de politiebonden dat er geen verkeersinfarct ontstaat in de stad, waar straks 35.000 mensen op pad gaan naar een voetbalwedstrijd.”

Betere cao

De bonden liggen al tijden overhoop met justitie- en veiligheidsminister Ferdinand Grapperhaus en de korpsleiding. Met allerlei acties de afgelopen weken proberen ze betere arbeidsvoorwaarden af te dwingen.

Ook in Amsterdam, Utrecht en Den Haag zijn op latere momenten afsluitacties gepland.

Reageer op artikel:
Politie mag gewoon actievoeren bij PSV-wedstrijd
Sluiten