Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 14 aug 2018
Leestijd: 1 minuut

Op dit moment meer vacatures dan ooit tevoren

In meer dan tien jaar tijd waren er nog nooit zoveel openstaande vacatures te vinden. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) telde eind juni in totaal 251.000 vacatures. Het vorige recordaantal werd eind 2007 gemeten, maar dat is nu met 2000 stuks overtroffen.

Tussen het eerste en tweede kwartaal steeg het aantal vacatures met 16.000 stuks. Inmiddels groeit het aantal openstaande vacatures al vijf jaar elk kwartaal. Het laatste dieptepunt werd medio 2013 bereikt met 91.000 vacatures.

Stijgende vraag in handel en horeca

Vooral in de handel en de horeca is de vraag naar personeel sterk toegenomen. Ook in de zakelijke dienstverlening, het onderwijs en de industrie kwamen er meer vacatures bij. Alleen in de financiële dienstverlening was er in het tweede kwartaal sprake van een kleine afname.

Het CBS constateert dat de spanning op de arbeidsmarkt verder is opgelopen. Het aantal werklozen daalde afgelopen kwartaal met 14.000, terwijl het aantal banen verder groeide met 52.000 stuks.

Daling werkloosheid

Het totaal aan werklozen bedroeg, gecorrigeerd voor seizoensinvloeden, 354.000 personen. Op het hoogtepunt in 2014 zat nog 7,8 procent van de mensen werkloos thuis. Sindsdien is de werkloosheid zeventien kwartalen op rij gedaald. De werkloosheid is nog wel hoger dan het laagste punt voor het begin van de crisis. In de tweede helft van 2008 ging het nog om 3,6 procent van de beroepsbevolking.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Op dit moment meer vacatures dan ooit tevoren
Sluiten