Merel Driessen
Merel Driessen Nieuws 15 aug 2018
Leestijd: 1 minuut

Nergens in EU bewegen mensen zoveel als in Nederland

In geen enkel land in de Europese Unie bewegen zoveel mensen als in Nederland. Tachtig procent van de Nederlanders doet wekelijks aan bijvoorbeeld fietsen, wandelen, tuinieren of zwemmen. In de rest van de Europese Unie ligt dat gemiddelde op 44 procent, meldt Trouw.

Dat blijkt uit het rapport ‘Eurobarometer – sport en fysieke activiteit’ van de Europese Commissie. Daarvoor werd in 2017 bij ruim 28.000 Europeanen (onder wie 1040 Nederlanders) van 15 jaar en ouder in kaart gebracht hoe vaak ze bewegen.

Goede infrastructuur

Een verklaring voor de hoge beweegdrang van Nederlanders is de goede infrastructuur, zegt Eco de Geus, hoogleraar psychofysiologie en individuele verschillen aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en voorzitter van de commissie beweegrichtlijnen. De grote hoeveelheid fiets- en voetpaden in Nederland maakt het makkelijk erop uit te trekken of naar het werk te fietsen.

Ook het verenigingsleven in Nederland is volgens De Geus een verklaring voor het gezonde gedrag. Nergens in Europa zijn zoveel mensen lid van een sportvereniging als in Nederland (27 procent tegenover 12 procent gemiddeld in Europa).

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.