Metro
Metro Nieuws 25 aug 2018 / 07:07 uur

Nederland is marktleider synthetische drugs

Nederland, ‘dat kleine kikkerlandje aan de Noordzee’, is op het wereldtoneel van de synthetische drugs al flinke tijd een hoofdrolspeler.

De uiteindelijke verkoopwaarde in 2017 van xtc en amfetamine in Nederland bedraagt 18,9 miljard euro, volgens onderzoek van de Politieacademie. Een flink deel van dat bedrag (geschat wordt ongeveer drie tot vijf miljard) verdwijnt in de zakken van de Nederlandse drugscriminelen zelf.

Een voorzichtige schatting

Het bedrag van 18,9 miljard is volgens het rapport nog een voorzichtige schatting, gebaseerd op straatprijzen in binnen- en buitenland. De onderzoekers melden dat ‘de werkelijke omzet hoogstwaarschijnlijk beduidend hoger ligt’. Het is in ieder geval meer dan de jaaromzet van bijvoorbeeld Philips en Albert Heijn.

Nationaal probleem

Synthetische drugs vormen een nationaal probleem met internationale consequenties voor de positie en het imago van Nederland.

Nederland is marktleider op het gebied van synthetische drugs, criminelen verdienen hier goud geld aan. De overheid treedt volgens het onderzoek echter nauwelijks op. De politie is niet in staat de xtc- en amfetaminehandel effectief te bestrijden. Zo is de ligging en infrastructuur in Nederland gunstig voor internationale ondernemers, zijn er te weinig rechercheurs die onderzoek doen en maakt de lage strafmaat het aantrekkelijk synthetische drugs in Nederland te produceren.

De georganiseerde drugscriminaliteit leidt echter tot veel geweld. De brede aanpak ervan zou volgens de onderzoekers daarom topprioriteit moeten zijn voor de Nederlandse regering.

‘Schokkend’

Het rapport maakt volgens minister Ferd Grapperhaus (Justitie) de ernst duidelijk van de drugsproblematiek en de rol die Nederland daarin speelt. Hij vindt het ‘schokkend als je het zo bij elkaar ziet’. Hij zegt zich bewust te zijn van de ‘beschamende positie’ die ons land inneemt op de internationale ranglijst van drugs producerende landen.

„Ik ben van de urgentie doordrongen. Hier moeten we enorm op gaan inzetten, dat gaan we nog steviger doen", aldus de minister. Het kabinet heeft extra geld en capaciteit vrijgemaakt voor de aanpak van deze vorm van criminaliteit, zegt hij.

Een pilletje

Het maken van een xtc-pil kost ongeveer 20 eurocent. In Nederland worden de pillen op straat verkocht voor gemiddeld twee tot vijf euro.

Reageer op artikel:
Nederland is marktleider synthetische drugs
Sluiten