Johan van Boven
Johan van Boven Nieuws 24 aug 2018
Leestijd: 3 minuten

Mysterieuze Metro uit toekomst duikt op in Randstad

We kwamen er deze week achter dat er een Metro uit de toekomst op de stations lag! Wie zit er achter die mysterieuze editie van 23 oktober 2019?

Het kabinet is gevallen en de Zwarte Pieten-discussie is eindelijk ten einde. Dat zijn de belangrijkste onderwerpen op de voorpagina van Metro die op 23 oktober 2019 verschijnt. Die editie dook deze week plotseling op in de Metro-bakken op verschillende stations in de Randstad. Ruim een jaar te vroeg dus.

Glazen bol

Op de redactie zijn we dol op ons archief, maar een krant uit de toekomst hadden we nog nooit eerder gezien. Wie gaat er schuil achter deze glazenbolachtige Metro? „Ik heb geprobeerd jullie aanwijzingen te geven, zodat jullie zouden weten dat er een Metro uit de toekomst zou verschijnen”, zegt kunstenares Arike Gill met een grote glimlach. „Zo heb ik een Speurdersadvertentie geplaatst als helderziende Cassandra, die gratis advies over de toekomst wilde geven. Ik heb van enkele mensen een reactie gehad met moeilijke levensvragen en die heb ik netjes beantwoord.”

Die hint viel bij ons op de redactie niet op. Maar Gill probeerde op nog meer manieren in de krant te komen met haar (schuil)naam. „Het is niet eenvoudig om in Metro te komen, heb ik gemerkt. Ik had een twitteraccount aangemaakt met de naam @cassandra_2019 om veelvuldig met de hashtag #treinleven te twitteren. Het is me één keer gelukt om daarmee op jullie social mediapagina in de krant te komen. Verder heb ik een lezerscolumn ingestuurd, maar die ging over bh’s kopen en niet over de krant van de toekomst. Ik had beter voor dat laatste onderwerp kunnen kiezen, maar dat bedacht ik me pas te laat.”

Zwarte Piet

Dus was het voor de redactie van Metro een complete verrassing dat er een krant uit 2019 op de stations lag. Een jaar lang werkte Gill eraan. „Ik reis veel met de trein en lees altijd Metro. Voor mijn werk schreef ik wel eens zelfverzonnen verhalen over het verleden en nu leek het me leuk om verhalen uit de toekomst te schrijven. Bepaalde zaken komen altijd weer terug, maar dan net in een andere vorm. Bijvoorbeeld natuurrampen en ongelukken. Als grote nieuwsonderwerpen heb ik voor de val van het kabinet gekozen en dat de Zwarte Pieten-discussie eindelijk voorbij is. Tenminste, daarna begint het weer opnieuw omdat de Sinterklaasliedjes niet van deze tijd zouden zijn.”

De kunstenares uit Den Haag vond het schrijven van de horoscopen en de erotische advertenties het leukst om te doen. Daarbij kon ze zich helemaal uitleven. In het geval van andere verhalen werd ze af en toe ingehaald door de werkelijkheid. „Ik had een plot verzonnen voor een nog niet uitgebrachte film en toen bleek een paar maanden later dat een soortgelijke film écht in de bioscopen kwam. Kon ik de boel weer herschrijven… En ik dacht even dat het kabinet al zou vallen, maar uiteindelijk gebeurde dat toch niet.”

Verbaasd

Gill liet vijfhonderd Metro’s uit de toekomst drukken en verspreidde die over stations in de Randstad. Ze was ontzettend benieuwd naar de reacties van lezers en hield haar telefoon in de aanslag om de verbaasde blikken te filmen. „Maar ik denk dat mensen te slaperig waren om te realiseren wat er op de voorpagina stond. Misschien dat ze later in de trein wel ineens doorhadden dat het om een editie uit de toekomst ging. Nu is het wachten op 23 oktober 2019 zodat we kunnen kijken wat er daadwerkelijk overeenkomt met jullie krant. Ik vrees dat ik er behoorlijk vaak naast zal zitten…”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.