Jelmer Visser
Jelmer Visser Nieuws 22 aug 2018 / 09:24 uur

Miljonairsquiz Venezuela geschrapt om lage jackpot

Het gaat niet zo best met de bolivar, de valuta van het Zuid-Amerikaanse land Venezuela. Iets wat dit misschien wel het treffendste symboliseert, is het feit dat het land het televisieprogramma Who Wants to Be a Millionaire? van de buis heeft gehaald. De reden? Na de crash en de devaluatie van de munt is de jackpot compleet waardeloos geworden.

Wanneer jij alle vijftien vragen correct zou beantwoorden in de spelshow zou je maar liefst 2 miljoen bolivar winnen. Het probleem is echter dat 2 miljoen bolivar maar 14 eurocent waard is. Dit was de reden om niet langer door te gaan met de spelshow.

Deze stapels zijn precies evenveel waard ©ANP

Hyperinflatie

De waarde van de Venezolaanse munt zit al sinds een aantal jaar in een vrije val. Deze week werd om het tij te keren de munt gedevalueerd en zijn er vijf nullen van de bankbiljetten gehaald. Of dit de redding van de economie wordt, is nog maar de vraag. De vorige remedie door domweg de geldpers aan te zetten heeft niet bepaald het gewenste effect gehad. Ondertussen zijn bedrijven dicht, winkels leeg en er staan lange rijen voor geldautomaten die nauwelijks iets in kas hebben. 90 procent van de mensen leeft onder de armoedegrens en het Zuid-Amerikaanse land kampt met een hongersnood. In 10 jaar tijd is het gemiddelde gewicht van de gemiddelde Venezolaan met 10-15kg gedaald.

Volgens president Nicolas Maduro is zijn land doelwit van een economische samenzwering van vijandige landen. De vrije val van de Venezolaanse economie is opmerkelijk te noemen. Het land is lange tijd het rijkste land van het continent geweest en heeft de grootste oliereserves van de planeet. En hoewel olie er goedkoper is dan water, importeert het land toch olievaten uit de VS. Intussen loopt de inflatie snel op. Naar verwachting zal deze in dit jaar de 1 miljoen procent gaan halen; ter vergelijking een gezond inflatiecijfer ligt tussen de 0 en 5 procent.

De nieuwe biljetten moeten een einde maken aan de bespottelijke bedragen die worden gevraagd voor alledaagse producten. Sommige prijzen waren zo hoog geworden dat kassasystemen niet langer in staat waren om zoveel cijfers te verwerken. Een kilo aardappels kostte 283.000 bolivar en voor een kip moest je maar liefst 15 miljoen neertellen. Met een miljoen kan je dus niet zoveel in het land.

Het is al sinds 2013 onrustig in Venezuela maar de spanningen lopen het afgelopen jaar steeds meer op. Afgelopen maand was er een aanslag met een drone op het leven van de president. Vanwege de aanhoudende hongersnood, armoede en slechte economische vooruitzichten kiezen veel Venezolanen eieren voor hun geld door te vluchten naar landen als Ecuador en Brazilië. Hier zitten ze echter niet bepaald op hun noodlijdende buren te wachten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Miljonairsquiz Venezuela geschrapt om lage jackpot
Sluiten