Metro
Metro Nieuws 22 aug 2018 / 09:14 uur

Wat gebeurde er met Nicky Verstappen?

Een belangrijke doorbraak in het onderzoek naar de dood van de elfjarige Nicky Verstappen. Het Openbaar Ministerie en de politie Limburg houden woensdag om 12:00 uur een persconferentie om de details van deze doorbraak te vermelden. Maar wat gebeurde er ook alweer met Verstappen? Vijf vragen om je geheugen op te frissen.

Wat gebeurde er met Nicky Verstappen?

Nicky Verstappen (geboren op 13 maart 1987) uit het Limburgse dorpje Heibloem verdween 10 augustus 1998. Verstappen was met een groep dorpsgenoten op kamp, dat plaatsvond op De Heikop, een recreatieoord op de Brunssummerheide. In de nacht van 9 op 10 augustus bleek Verstappen bij het wakker worden niet meer in zijn tent te liggen. Met man en macht werd er gezocht: een dag later werd hij dood gevonden, één kilometer bij het kamp vandaan.

Wat is er tot nu toe gebeurd qua onderzoek?

Politie-onderzoek leverde tot dusver weinig op. De afgelopen jaren werden verschillende verdachten aangehouden, maar wegens gebrek aan bewijs werden ze allemaal weer vrijgelaten. De dood van Verstappen is nooit in de vergetelheid geraakt, de politie zegt ook altijd bezig te zijn geweest met de dood van de elfjarige jongen. „Het onderzoek lag nooit stil en in een uiterste poging antwoord te krijgen op de vraag wat er met Nicky is gebeurd, vindt er een grootschalig DNA-verwantschapsonderzoek plaats”, schrijft de Politie in maart.

Waarom is twintig jaar lang?

Afgelopen 10 augustus was het twintig jaar geleden dat Nicky Verstappen verdween. Dat betekent dat een aantal mogelijke strafbare feiten is verjaard, meldde 1Limburg deze maand. Dit gaat onder andere over ontvoering en zware mishandeling met de dood tot gevolg. Voor moord of doodslag geldt deze verjaringstermijn niet.

Wat houdt de belangrijke doorbraak in?

In 2012 werd het dna-verwantschapsonderzoek bij de wet toegestaan, de laatste stap om het mysterie te ontrafelen. Voor het onderzoek zijn 21.500 mannen uit Landgraaf, delen van Brunssum, Heerlen en in Heibloem opgeroepen om aan het onderzoek mee te doen. Zo’n 15.000 mannen gaven gehoor aan de oproep en hebben vrijwillig wangslijm afgestaan. Mogelijk heeft dna-onderzoek een match opgeleverd.

Wat is Peter R. de Vries zijn rol?

Peter R. de Vries staat de familie al vele jaren bij in het onderzoek. Hij heeft er lang voor gestreden dat de zaak opnieuw zou worden opgepakt door politie en justitie. De Vries vertegenwoordigt de familie Verstappen woensdagochtend op de persconferentie. „Een strijd van twintig jaar, wordt toch beloond! Today is the day!”, schrijft hij op Twitter.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Wat gebeurde er met Nicky Verstappen?
Sluiten