Jelmer Visser
Jelmer Visser Nieuws 28 aug 2018 / 12:05 uur

Heb jij een goed idee voor op tv? Vertel het de NPO!

De publieke omroep is naarstig op zoek naar vernieuwing. Om het teruglopende bereik van lineaire televisie een halt toe te roepen, zoekt de NPO nu naar ideeën van alle Nederlanders. Tijdens de seizoenspresentatie in Hilversum riep voorzitter van de raad van bestuur Shula Rijxman alle Nederlanders met een goed programma-idee op om zich te melden.

Jongeren en migranten

Het gaat volgens Rijxman goed met het bereik van de NPO, maar het kan altijd beter. 15 procent van Nederland wordt op dit moment niet bereikt en dit moet veranderen. Door de Nederlanders zelf mee te laten denken, zouden ook ‘meer jongeren en migranten’ af gaan stemmen op NPO 1,2 of 3.

Het pand van de NPO met een verouderd logo ©ANP

Volgens de topvrouw zijn het vooral bepaalde groepen zoals jongeren en migranten die de NPO nu nog niet weten te vinden. Voor hen wil de omroep ook programma’s maken. „Vertel ons maar wat we nog niet maken, wat je wilt zien”, vertelde Rijxman. „Wij kijken dan serieus of we er iets mee kunnen.” Hoe het project precies vorm krijgt, is nog niet duidelijk.

Nieuw seizoen

De omroep moet flink snijden in de kosten vanwege de teruglopende inkomsten uit STER-reclames en een kleinere bijdrage van de overheid. De omroep benadrukt niet te bezuinigen op journalistieke programma’s. Toch is er in het televisieseizoen 2018/2019 minder ruimte voor een aantal beeldbepalende NPO-formats. Brandpunt verdwijnt van de tv en zal online doorgaan. Zembla, Andere Tijden en Tegenlicht moeten het voortaan doen met minder geld en minder zendtijd. Op de NOS wordt niet bezuinigd.

Wel werd maandag bekend gemaakt dat Filemon Wesselink een nieuw programma krijgt waarin hij naar uithoeken van de wereld reist om te leven met inheemse gemeenschappen. Filemon Buiten Westen krijgt zes afleveringen waarin de presentator afreist naar Tanzania, Mongolië, Guinee-Bissau, Papoea-Nieuw Guinea, Mexico en Brazilië. Dit zal ongetwijfeld vernieuwende, olijke en unieke cultuurshocks opleveren. Hij gaat naar verluidt bomen omhakken, gekke dingen eten en dansen in een disco.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Heb jij een goed idee voor op tv? Vertel het de NPO!
Sluiten