Kasper Hermans
Kasper Hermans Tech 28 aug 2018 / 11:00 uur

Facebook serieus in actie tegen daders misinformatie

Facebook gaat steeds verder in het bannen van toonaangevende figuren die ‘haat en misinformatie’ verspreiden. Na onlangs al de Amerikaan Alex Jones zijn nu tal van grote spelers in Myanmar in de ban gedaan.

Legerbevelhebber

Het gaat om tal van belangrijke mensen en organisaties in het Aziatische land, waaronder ook de opperbevelhebber van het leger Min Aung Hlaing. De actie volgt kort nadat maandag een VN-rapport naar buiten kwam, waarin stond dat Hlaing vervolgd moest worden voor de genocide op Rohingya-vluchtelingen.

Behalve Hlaing is ook Myawady, de tv-zender van het leger niet meer welkom. Het zijn maar een paar van de achttien profielen en ruim vijftig pagina’s die uit de lucht zijn gehaald.

Facebook laat duidelijk merken zich medeverantwoordelijk te voelen voor de gevolgen die posts van deze organisaties kunnen hebben. ,,We willen voorkomen dat ze onze diensten gebruiken om etnische en religieuze spanningen aan te wakkeren", zo staat in een verklaring.

Onecht nieuws

Het social medium benadrukte dat nog eens extra door nog eens twaalf accounts en 46 pagina’s offline te halen. Zij worden beticht van het verspreiden van ‘onecht’ nieuws. Daarmee wordt bedoeld dat ze onjuiste boodschappen van het leger van Myanmar gecoördineerd verder hebben verspreid.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Facebook serieus in actie tegen daders misinformatie
Sluiten