Metro
Metro Nieuws 4 aug 2018 / 08:29 uur

Excuses politie voor hard verhoor verkrachte vrouw

De politie in Limburg heeft excuses aangeboden aan een 21-jarige vrouw die anderhalf jaar gelden werd verkracht door een tbs’er. De agenten geloofden haar destijds niet, maar zijn inmiddels tot de conclusie gekomen dat ze „te weinig oog voor het slachtoffer” hadden.

Schreeuw om aandacht

In de excuusbrief – in handen van de Volkskrant – valt te lezen dat aan het slachtoffer vragen werden gesteld als: „Wat voor ervaring heb je met pijpen?”, „Doe eens voor?” en „Hoe kokhals je dan?” Ook werd tijdens het verhoor meerdere malen benadrukt dat een valse verklaring verstrekkende gevolgen zou hebben. „Soms is dit ook een schreeuw om aandacht. Of dat er geestelijk iets aan de hand is”, zegt een van de rechercheurs.

De vrouw was op 9 december 2016 op weg terug van haar werk in Venray naar haar ouderlijk huis in Oostrum. Onderweg werd zij bedreigd en verkracht. Thuis schakelde ze onmiddellijk de politie in, maar de man was verdwenen.

Uit onderzoek blijkt vervolgens dat er een dna-match is met een tbs’er uit kliniek de Rooyse Wissel in Oostrum. Het zou gaan om een man die al zeventien jaar vastzat in tbs voor een poging tot moord, en moord op een meisje.

Onvoldoende meegewogen

De ouders van de vrouw werden na de arrestatie van de tbs’er gevraagd er geen ruchtbaarheid aan te geven. „Wij vonden dat vreemd en begrijpen niet waarom dat nodig was.”

De teamchef van de politie schrijf in de excuusbrief dat het ging om een gevoelige zaak. Wel geeft hij aan de gang van zaken enorm te betreuren, en dat „het belang van het slachtoffer in het politie-onderzoek onvoldoende is meegewogen.”

De tbs’er is volgens de krant veroordeeld tot 3 jaar cel, tbs een schadevergoeding voor het verkrachten van de vrouw. De vrouw liep een posttraumatische stressstoornis op, en staat onder behandeling bij een psycholoog.

Reageer op artikel:
Excuses politie voor hard verhoor verkrachte vrouw
Sluiten