Anne Kersten
Anne Kersten Nieuws 19 aug 2018
Leestijd: 2 minuten

Enkhuizen zorgde voor start Gouden Eeuw

Verhalen van Michiel de Ruyter kennen we wel: de heldhaftige zeeheld, die bekend staat als de grootste admiraal van zijn tijd. Toch zijn er ook nog veel onvertelde verhalen te zijn. Uit Enkhuizen bijvoorbeeld. De stad blijkt een rol te hebben gespeeld in het starten van de Gouden Eeuw en de onafhankelijkheid van Nederland.

Spannend jongensboek

In de theatervoorstelling de Ontdeckingh wordt de geschiedenis van Enkhuizen verteld, en dan specifiek het verhaal van Jan Huygen van Linschoten en Dirck China. De twee waren zeevaarders, vrienden en hebben er hoogstpersoonlijk voor gezorgd dat er een Gouden Eeuw in Nederland startte.

Frans van Leeuwen is producent van de uitvoering en vertelt dat hij in eerste instantie niet bijster enthousiast was toen gevraagd werd om een stuk over Dirck China. „Ik dacht eigenlijk ‘kom op, Dirck China?’, maar toen ik het uit ging zoeken vielen opeens allerlei kwartjes. Het is een ontzettend interessant verhaal!” Ook schrijfster van het stuk Annet Langedijk vindt het verhaal de moeite waard. „De verhalen over deze mannen zijn niet bekend, terwijl het leest als een spannend jongensboek.”

Bedrijfsspionage

Langedijk vertelt dat Jan Huygen van Linschoten, in de tijd waarin de Portugezen het voor het zeggen hadden op zee, naar Sevilla reisde. „Daar tekende hij alle belangrijke kaarten van de Portugezen over, nam ze mee naar Holland en maakte ze daar kenbaar. Daardoor werden de Portugezen van hun machtspositie afgeschoten en stond Holland op de kaart.”

Daarmee was voor Holland de weg vrij om een belangrijke speler tijdens de Gouden Eeuw te worden. „Een bijzondere periode uit de Nederlandse geschiedenis”, aldus van Leeuwen. „Dat was het grootste staaltje bedrijfsspionage in onze geschiedenis”, voegt hij er lachend aan toe. Ook Enkhuizen speelde een belangrijke rol in die tijd: zij waren namelijk de eerste stad die de Spanjaarden eruit trapten en zo ruimte maakten voor de Republiek der 7 Verenigde Nederlanden.

De voorstelling de Ontdeckingh is nog tot en met 1 september in Enkhuizen te zien.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.