Johan van Boven
Johan van Boven Nieuws 2 aug 2018 / 08:55 uur

Einde van de snikhete zomer is in zicht

Het wordt de komende dagen weer snikheet in Nederland, maar volgens de voorspellingen komt er over een week een eind aan de bloedhete zomer. Vanaf donderdag 9 augustus daalt de temperatuur naar normale waarden voor deze periode van het jaar en voelt het met zo’n 24 graden voor veel mensen een stuk aangenamer aan.

„De kans op normale temperaturen is 65 procent”, zegt Jaco van Wezel, meteoroloog van Weeronline. „Dat betekent dat het langs de kust zo’n 21 graden is en in het binnenland 25.”

Kurkdroog

Ook de kans op neerslag neemt toe, maar Van Wezel houdt wat dat betreft een slag om de arm. Niet in de laatste plaats omdat de afgelopen tijd ook nu en dan regen werd voorspeld, maar het kurkdroog bleef. „De hogedrukgebieden zijn zo ontzettend hardnekkig dat de invloeden vanaf de oceaan worden tegengehouden. Dat kan nu ook weer het geval zijn, maar voorlopig houden we vast aan een hogere kans op neerslag vanaf volgende week woensdag.”

Van Wezel noemt 8 augustus een spannende dag. Het wordt dan weer heel heet en vanaf de oceaan wordt waarschijnlijk vochtige lucht aangevoerd. Dat kan voor enorme buien met onweer zorgen, zoals die een week geleden over Noord-Brabant en een deel van Zuid-Holland trokken.

De kans op buien neemt vanaf volgende week woensdag behoorlijk toe. Foto: ANP

„De combinatie van heel hoge temperaturen en vochtige lucht noemen we een ‘loaded gun’. Het is dan de vraag of de trekker wordt overgehaald”, aldus de meteoroloog. „Het kan dan in een keer helemaal losgaan. Dat soort enorme buien hoeft niet altijd goed te zijn voor bijvoorbeeld de landbouw, want meestal verdwijnt alle regen direct in de sloot of het riool. Maar we zijn dan in ieder geval van de hitte af. De vraag blijft of de buiigheid daarna aanhoudt.”

Eerst nog maar even genieten van de tropische sferen in ons land, tenminste als je ervan houdt. Zondag krijgt de temperatuur een ‘dipje’ en wordt het gemiddeld 24 graden. Daarna wordt het nog een paar dagen erg warm, alvorens er een eind komt aan de voor ons land ongekend hitte en de ‘normale’ zomer kan beginnen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Einde van de snikhete zomer is in zicht
Sluiten