Jelmer Visser
Jelmer Visser Geld & Carrière 2 aug 2018
Leestijd: 5 minuten

Te warm op je werk? Overweeg deze beroepen eens!

Hoewel het op dit moment bouwvak is, zwoegen we nog steeds door in de hitte. De zomer van 2018 in Nederland is er eentje waarin er veel gezweet wordt. Dakdekken, bladlopen of post bezorgen bij deze temperaturen is een ware hel. En ook in veel kantoren is het snikheet. Dat moet toch anders kunnen? Absoluut. Daarom zijn hier elf beroepen die juist in een koele of zelfs ijskoude omgeving uitgeoefend worden.

Hier is het lekker koel ©ANP

Orderpicker

Meestal vind je dit soort loodsen niet terug in de lijstjes met aantrekkelijke werkgevers. De werkdruk is gigantisch, het salaris is karig en de werktijden zijn allesbehalve christelijk. Toch vindt dit, zeker als het een distributiecentrum voor voedsel is, allemaal wel plaats bij kamertemperatuur of koeler. Wanneer het te warm wordt in het distributiecentrum, zou alles immers bederven.

Vleesverwerker

Een baan voor de mensen die niet snel ergens van walgen en er niet zoveel problemen mee hebben om dagelijks op mechanische wijze duizenden boerderijdieren naar de eeuwige jachtvelden te sturen. Ondanks al het bloedvergiet en het fysiek en mentaal zware werk, is het altijd wel koel. Vooral in de uitsnijderij, de plek waar de karkassen tot vleeswaren worden verwerkt, is het continu een aangename 12 graden.

Archivaris

Overal in Nederland ligt voor eeuwen aan papierwerk opgeslagen in de vele verschillende archieven. Omdat deze oude documenten erg kwetsbaar zijn, moeten ze worden opgeslagen onder zeer specifieke omstandigheden. De ideale temperatuur om papier zo lang mogelijk houdbaar te houden is 18 graden bij een luchtvochtigheid van tussen de 50 en 55 procent. Deze omstandigheden vind je niet alleen in historische archieven, maar ook in musea en bibliotheken terug. Hier zit je dus ook goed.

Wind GIF - Find & Share on GIPHY

Boorplatformcrew

Op zee zit je altijd goed. Het koele water heeft een matigende werking op de buitentemperatuur en dat merk je direct. Ook wanneer het op het vaste land in Nederland ruim boven de dertig graden is, komt de temperatuur aan de randen van onze territoriale wateren niet boven de 20 graden uit. Bijkomend voordeel; je kan hier 24 uur per dag verblijven omdat je een paar maanden van huis bent. Is 18 graden nog steeds te warm? Ook voor de kust van Noorwegen kan je maandenlang op zee verblijven.

Krabvisser

Je hebt de serie Deatliest Catch vast wel eens gezien op Discovery Channel in plaats van series over natuurfenomenen, dieren en wetenschap. Het is hard werken op dat schip op de woeste Beringstraat tussen Alaska en Rusland. Ook hartje zomer is het erg fris boven het onstuimige water op een van de meest kille plekken van onze planeet. Op dit moment is het er erg warm voor de tijd van het jaar: 11 graden.

https://giphy.com/gifs/HQyvLQMG6vDhu

Beroepschauffeur

Hoewel Nederlandse huizen en kantoren vaak geen airco hebben, is dit voor auto’s een van de normaalste zaken van de wereld. Wanneer de mussen van het dak vallen en het asfalt van de weg brandt, bevindt een taxi- of vrachtwagenchauffeur zich in zijn eigen afgesloten wereldje waar hij de temperatuur bepaalt. Ook voor pakketbezorgers is dit onderdeel van hun werk, zij moeten echter wel laden en lossen. Hier zijn ze weer overgeleverd aan de grillen van Moeder Natuur.

Verzorger overledene

Omdat lichamen bij zomerse warmte nogal snel gaan stinken is het werk als verzorger van een overledene in de uitvaartbranche ook een goede tip om het hoofd koel te houden. Lichamen moeten bewaard worden bij een temperatuur van tussen de 2 en 4 graden in een mortuarium. De overledene wordt door jou voorbereid op het laatste afscheid, hier hoort ogen sluiten, kleden, wassen, visagie en op de juiste wijze in de kist leggen bij.

Patholoog anatoom

Niet alleen in de uitvaartbranche wordt er gewerkt met overleden personen, dit gebeurt ook in de medische sector en bij forensisch onderzoek. Een patholoog anatoom is een gespecialiseerde arts die de doodsoorzaak van een overleden persoon moet vaststellen. Om patholoog anatoom te kunnen worden moet je eerst zes jaar geneeskunde studeren en daarna nog vijf jaar de gespecialiseerde master bij het Nederlands Forensisch Instituut volgen.

Snowboarding Torstein Horgmo GIF by EchoBoom Sports - Find & Share on GIPHY

Snowboard-/Skileraar

Ben jij sportief aangelegd en heb je altijd al de koning van de piste willen worden? Dan is een baan als ski- of snowboarddocent wellicht iets voor jou. Ook in deze tijd van het jaar kan je op wintersport gaan. Je moet hiervoor echter wel naar het zuidelijk halfrond. In landen als Argentinië en Chili zijn de pistes op dit moment open omdat het daar op dit moment hartje winter is. Wil je nog verder van huis? Ook Nieuw-Zeeland is een optie.

Inwoner van Spitsbergen

Spitsbergen is het noordelijkste puntje van Europa. Hoewel de klimaatverandering ook hier een feit is, wordt het er zelden warmer dan 10 graden. Het bijzondere aan dit Noorse eiland is dat alle inwoners van 46 landen (waaronder Nederland) zich er mogen vestigen. Je zult echter wel zelf je boterham bij elkaar moeten werken om te kunnen voorzien in je kosten voor levensonderhoud, aan uitkeringen doen ze hier niet. Op dit moment is het er 15 graden en dat is uitzonderlijk heet.

Poolonderzoeker

De meeste onderzoekers van het Antarctisch- en het noordpoolgebied hebben een universitaire opleiding afgerond en zijn maandenlang van huis om op de koudste plekken van de planeet met de meest uiteenlopende expedities en onderzoeken bezig. Toch ben je na al die jaren blokken wel werkzaam op de koudste plek van de planeet. In het Russische onderzoeksstation Vostok op Antarctica is het momenteel 50 graden onder nul.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.