Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 29 aug 2018
Leestijd: 1 minuut

‘Dreiging in ons land om cartoonwedstrijd neemt toe’

Veiligheidsdiensten zijn bezorgd om de geplande cartoonwedstrijd over de profeet Mohammed die PVV-leider Geert Wilders dit najaar wil organiseren.

Toenemende dreiging

De veiligheidsdiensten spreken van een toenemende dreiging, ook in Nederland, zeggen ze tegen de NOS. Er zijn vooral zorgen omdat de diensten Pakistanen die in Nederland wonen of verblijven niet goed in beeld hebben. Ze weten niet wie er gevaarlijk zijn en wie niet.

Wilders wil de cartoonwedstrijd op 10 november in het streng beveiligde deel van de Tweede Kamer houden. Iedereen mag meedoen en degene die de meest spottende prent maakt, wint 10.000 dollar (ongeveer 8500 euro).

Bedreigingen

Maar de PVV-leider krijgt nu tientallen bedreigingen per dag, die niet alleen uit Pakistan komen. En aangezien Wilders zijn cartoonwedstrijd pas op 10 november wil houden, zullen de dreigingen voorlopig nog niet voorbij zijn.

De dreiging kwam tot nu toe vooral uit het Zuid-Aziatische land Pakistan zelf. In diverse grote steden als Islamabad, Lahore en Karachi wordt gedemonstreerd tegen de cartoonwedstrijd over de profeet Mohammed. Ze eisen dat de Nederlandse ambassadeur vertrekt.

Reisadvies verscherpt

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft woensdag ook het reisadvies voor Pakistan verscherpt. Nederlanders moeten in dat land geen drukke plaatsen bezoeken en uit de buurt blijven van demonstraties.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.