Metro
Metro Nieuws 1 aug 2018 / 04:44 uur

Blikjes en plastic: Vrijwilligers ruimen stranden op

Na een zomerse dag liggen de stranden vol met plastic, flesjes en blikjes. Daarom gaan 2700 vrijwilligers woensdag op pad om het Noordzeestrand op te ruimen. Ze doen mee aan de zesde Boskalis Beach Cleanup Tour, de jaarlijkse schoonmaakactie van Stichting De Noordzee.

Steeds dichter bij elkaar

De opruimactie begint op twee plekken; Cadzand in het zuiden en Schiermonnikoog in het noorden. Elke dag komen de twee groepen vrijwilligers een stuk dichter bij elkaar om na ruim twee weken samen in Zandvoort te finishen.

Volgens Stichting de Noordzee ligt per 100 meter strand gemiddeld 375 stuks afval. Vergeleken met dertien jaar geleden is dat niet meer, maar ook niet minder. Ongeveer 90 procent van het afval bestaat uit plastic, de grootste vervuiler van de wereldzeeën. Naar schatting stroomt er ongeveer 8 miljoen ton plastic in de oceanen. Afval dat niet wordt opgeruimd, belandt vaak in zee. Vervolgens kunnen zeedieren erin verstrikt raken of stikken.

Gloeilampen en meer

Vorig jaar haalden de 2748 mensen die meededen aan de schoonmaakactie 14.929 kilo afval van het strand. Ze vonden onder meer wattenstaafjes, plastic flessen, blikjes, ballonnen, gloeilampen, cartridges, jerrycans, houten pallets en visnetten.

De eerste cleanup tour was in 2013. Toen haalden 563 vrijwilligers in 24 dagen in totaal 6590 kilo afval van het strand.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Blikjes en plastic: Vrijwilligers ruimen stranden op
Sluiten